Společenským setkáním dnes chybí „středobod“, říká zpěvák Josef Bouda

Jana Černá

Karel Gott a Josef Bouda | Foto: se souhlasem Josef Bouda
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Když se řekne Karel Gott, kromě profesního umu se každému vybaví slušnost, pokora, zájem o lidi. Mnoha lidem dodnes tento bohem nadaný umělec chybí. Velmi příjemně Mistra připomíná publiku u nás i ve světě zpěvák Josef Bouda. z hudební formace Karel Gott revival Morava. Více už vypráví v rozhovoru pro VIPosobnosti.cz.

 

 

Josef Boudana pódiu | Foto: se souhlasem Josef Bouda

Pane Boudo, co vás přivedlo k hudbě a založení Karel Gott revival Morava?

Hudba byla u nás vždy doma a Karel Gott byl a zůstane nezpochybnitelným králem. Vždy byl reprezentantem špičkové úrovně, vkusu, emocí a vůbec poslem dobrých zpráv. Hudbu Karla Gotta jsem miloval od dětství. Díky Karlu Gottovi jsem začal zpívat a díky lidem, kteří mě chtěli poslouchat, zpívám dodnes. Před 17 lety jsem potkal – tehdy rockera – Radka Vernera, který se mnou tvoří jádro formace dodnes. O založení moravského revivalu rozhodl zájem lidí, kteří nás jednoduše začali zvát na akce. Takto fungujeme dodnes a jsme za to vděčni. Takže žádná „tlačenka“ a velcí sponzoři, ale zájem lidí. V pozitivním směru naší cesty nás utvrdil sám Karel Gott, který nám k 10. výročí – i přes své onemocnění – zaslal gratulaci, ve které stálo: „Radku a Josefe, dělejte dál radost mými písněmi. Vše nejlepší k vašemu výročí Karel Gott“. No řekněte sama, koho tohle potká?

Osobní pozdrav Karla Gotta | Foto: se souhlasem Josef Bouda

Vy jste tedy celoživotním fanouškem Karla Gotta. Co vás na Mistrovi zaujalo nejvíc

Jsem a zůstanu fanouškem Karla Gotta a on mě i po svém odchodu nepřestává těšit, bavit a překvapovat. Jinak by tato otázka vydala na slohovou práci. V klukovských letech jsem obdivoval Karla Gotta pro úplně jiné věci… než pro které jej obdivuji dnes. Dnes bych určitě jmenoval jeho nezlomnost – žádný „hejtr“ ani podraz ho nezlomil, dále by to byla jeho láska k lidem – žádné zklamání a podraz ho neodnaučil milovat lidi a do třetice jeho odvahu.

Karel Gott, to je především noblesa a slušnost… nechybí vám v tom dnešním světe nejen šoubyznysu?

Máte naprostou pravdu a víte to sama nejlépe. Těm nejprestižnějším společenským setkáním chybí ten „středobod“. Člověk, na kterého se čeká, člověk připravený, moudrý, vtipný a laskavý. Pamatuji si na udílení Slavíků v roce, kdy Karel Gott i přes náročnou léčbu dorazil poděkovat svým fanouškům. My tehdy koncertovali v jednom lázeňském městě a já na vlastní oči viděl, jak ta nejrušnější hlavní lázeňská ulice a všechny podniky ztichly. Lidé se zastavili a čekali na to, co jim Karel Gott řekne.

Zpíváte nejen po republice. Jak vás dnes publikum přijímá?

Je to s podivem, ale nemáme žádné zásadně negativní zkušenosti. Samozřejmě se vždy najde někdo, kdo vám bude chtít zkazit den, ale o tom je dnešek. Měli jsme a máme štěstí na skvělé pořadatele a vlídné publikum. Je to přece o tom chceš poslouchat? Přijď. Nechceš? Nechoď nebo vypni. Nechápu ty věčné recenzenty, kteří se baví tím, že někomu ubližují. Nás se tato „móda“ zatím netýká a já si přeji, aby to tak zůstalo. Platí, že tou nejzásadnější hodnotou, kterou nám dal zpěvník Karla Gotta, jsou lidé. Kolem nás se vytvořila nádherná parta lidí, kteří si vzájemně pomáhají, přátelí se a dělají jeden druhému ze světa snesitelnější místo. Nesmírně si jich vážíme. Dnes máme mimo ČR přátele na Slovensku, ve Švýcarsku, v Polsku, ve Spojených arabských emirátech, v Rakousku i v Německu.

Manželka syn Josefa Boudy s Karlem Gottem | Foto: se souhlasem Josef Bouda

 

 

Po smrti Karla Gotta vyšlo mnoho různých knih.Které vás zaujaly?

Královnou mezi nimi je samozřejmě kronika života Karla Gotta, která se jmenuje Má cesta za štěstím. Je překrásná, je to směs žánrů a čtenář v ní dostane takovou nálož emocí, informací, zážitků i povzbuzující dávku motivace, že ji mohu doporučit každému… i těm, kdo nepatřili mezi skalní fanoušky Karla Gotta. Nádherná je i audio verze knihy. Do dopisu Ježíškovi jsem si napsal asi o poslední titul, který se věnuje Karlu Gottovi… a sice o knihu mojí oblíbené autorky Alky Hájkové, který se jmenuje Karel – Příběhy z Trezoru. Těším se na neotřelé vzpomínání na Karla Gotta i na jeho citáty. Nedávno jsem měl v ruce knihu citátů Tomáše Bati a musím říct, že mít možnost vstřebávat moudrost takovýchto ikonických postav naší historie i současnosti, je nesmírně obohacující.

Josef Bouda s rodinou o Vánocích | Foto: se souhlasem Josef Bouda

 

Přichází čas Vánoc. S nimi máme spojeného právě Karla Gotta, který například uspořádal v Lucerně koncerty… Máte je na prosinec naplánované také?

Vánoce jsou naší královskou disciplínou. Platí, že právě Karel Gott si na koncertech v tomto čase extrémně zakládal a díky tomu je dodnes jeho hudba v mnoha rodinách součástí tohoto magického a svátečního času. Těší nás důvěra pořadatelů, a tak je náš kalendář plný a nás čeká i zastávka ve slovenské Skalici, na pozvání neziskových organizací ze sociální oblasti vystoupíme 20. prosince od 17. hodin na Moravském náměstí v Brně – samozřejmě bez nároku na honorář. Čekají nás společné koncerty ve Stráži pod Ralskem a v Šaraticích s naší skvělou kolegyni, která je součástí projektu Josef a Lucie… Lucií Třešňákovou, která se věnuje zpěvníku Ivety Bartošové a je v tom nejlepší. Každoročním vrcholem roku je náš vánoční koncert v kinosále Brigáda v našich domácích Bučovicích. Hostem letošního koncertu bude skvělý italský zpěvák a kamarád Davide Mattioli, známý i díky formaci Damichi. Koncert letos proběhne 17. prosince a nějaké vstupenky jsou prý stále ještě k dispozici.

Po novém roce přichází plesová sezóna. Na kterých společenských akcích a kde budete vystupovat?

Těší nás, že je řada adres, kam se v rámci plesové sezony vracíme. Já musím vzpomenout skvělé adresy jako Ždánice, Brankovice, Brodek u Prostějova nebo i ples ZŠ Bučovice 710, kterou jsem navštěvoval do dováté třídy a kam příští rok do první povedu svého staršího syna Filípka. Mladší Honzík se chystá teprve do školky. Plesovým Olympem je pro nás již druhým rokem Česko-Slovensko-Švýcarský ples, který i v příštím roce proběhne ve švýcarském městě Gossau. V sobotu 24. února 2024 se tak těm, kdo s námi nebudou na místě, budeme snažit dát prostřednictvím našich sociálních sítí ochutnat tu mimořádnou atmosféru večera… na který se nezapomíná. Vím, o čem mluvím. Děkuji za Váš zájem a otázky a přeji Vám a Vašim čtenářům pevné zdraví, štěstí, pohodu a krásné Vánoce. Ani nevíte, jak se těším na sváteční čas v kruhu své rodiny.