Karel Havlíček: Žiju rockem, jsem sběratel desek. Babiš chce, abych měl TikTok, tak pojedu hudbu!

Barbora Koukalová

Karel Havlíček | Foto: František Jirásek
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Alena Hájková | Foto: Petr Brodecký

Spisovatelka a novinářka Alena Hájková si na svou oslavu 60. narozenin v restauraci Columna pozvala mnoho svých přátel ze showbyznysu, s nimiž udržuje dlouholeté profesní i přátelské vztahy, a podpořit ji přišel i místopředseda hnutí ANO 2011 Karel Havlíček (54), který se dostavil o viditelně dost kilo hubenější a v povídavé náladě, která se umocnila tématem, jehož jsme se původně dotkli jen okrajově. Hudby. Přestože Havlíček působí jako přísný akademik, ve skutečnosti je to duší rocker, jeho vášní je sběr LP desek. Chrlil ze sebe hudební znalosti a přehledy, vypočítával koncerty, jména a složení kapel, až se hudba nakonec stala nosným tématem našeho rozhovoru a ještě zdaleka jsme si neřekli všechno, ale prý v tom „brzy budeme pokračovat!“. Rozhodně je v čem, do půlhodinového rozhovoru se jeho překvapivá vášeň nacpat celá nedala, ale jeden pozitivní výsledek je na cestě: TikTok bude! A nejspíš tam svou celoživotní láskou překvapí i vás.

Pane Havlíčku, první věc, vy jste strašně zhubnul.

To je tím, že když mám hlad, tak si dám jedno, a když mám větší hlad, tak si dám druhé.

Krása. Ale opravdu máte o dost kilo méně, než jste měl naposledy, co jsem vás viděla naživo, což bylo během setkání s Orbánem v Ústí nad Labem.

Změnil jsem stravu, jím v podstatě jen samé ryby, vynechal jsem úplně vepřové a hlavně cvičím. Cvičil jsem vždy ráno, ale teď jsem si naložil i večery a opravdu nevynechám jediný den.

Teď máte malé pivo…

Dám si ještě druhé.

To byste ale u diety neměl. Středomořská doporučuje sklenku vína, ale po pivu se přibírá.

Jenže já to neberu jako dietu, já jsem začal střídměji jíst, vysadil jsem přílohy a začal jsem i hodně chodit, hlavně o víkendu se psem. A když jste mi řekla, že to je na mě vidět, tak už mám dnes skvělý večer. (smích)

Musel jste obměnit šatník? Vy máte stoprocentně o dvě konfekční velikosti méně.

Musel. Měl jsem asi dvacet obleků a všechny šly do kytek, takže mi to na druhou stranu pekelně vlezlo do peněz, víte, kolik stojí dneska oblek?

Je mi to jasné, ale opravdu jsem překvapená, jelikož televize, jak víte, přidává aspoň pět kilo a když jste v debatě, tak to na vás poznat není.

Speciálně Česká televize roztahuje!

 Karel Havlíček a Michal David Autor: Tilen Vajt, Pavel Dvořák

Na pozadí nám tu hraje píseň ze seriálu Cirkus Humberto a vy jste teď mimo odpověď řekl, že to je nádherná hudba. Takže dá se odvodit, že to je váš šálek čaje?

Já jsem obrovský sběratel desek, mám jich doma tisíce a mám kompletní diskografii většiny art rockových a hard rockových britských kapel, ty nejlepší americké kapely, opravdu toho mám obrovské množství a žiju tím. Ale jsem hodně orientovaný na rockovou muziku, na folkovou muziku, ale i na české interprety, mám vše od Mišíka, Luboše Pospíšila, Radůzy, Zuzany Navarové a tak dále. A tohle je popík a já jsem vždy byl toho názoru, že není muzika popová a rocková, ale dobrá nebo špatná. A Karel Svoboda měl úžasný dar na melodie a oni si s Gottem nejvíc sedli v 70. letech, i když mně se Gott líbil víc na konci 60. let, tam byl hodně revoluční, ale pak přešel na tyto romantické písně. Měl jsem dokonce možnost s Karlem Svobodou spolupracovat, když bylo rádio Vox, to bylo hned po revoluci, a byl to člověk s neskutečným hudebním citem právě pro atmosféru filmové hudby. On byl schopen psát k seriálům, k filmům a do značné míry filmy dělala ta jeho hudba. Jsem přesvědčený, že do značné míry je dán úspěch Popelky právě jeho hudbou… Co je?

No já koukám vyvalená jako blázen, vy jste rocker? Nezlobte se na mě, ale s vaším akademickým výrazem vás na to člověk netipne, pojďme si to říct upřímně. Není to poněkud drahý koníček, sbírat LP desky? Některé kusy se prodávají za hromadu peněz a nejsou levné.

Jsou dneska! Dneska je to dobré, ale vemte si, že já jsem je začal sbírat, když mi bylo deset! Tady u nás desky nebyly, já jsem měl ségru v Mnichově, ta mi vždycky dala nějaké prachy a já jsem je tam jezdil kupovat místo toho, abych si tam kupoval džíny. A v té době je kupovat i po burzách byla strašná pálka. Já chodím do knihkupectví Doupě, tam je chlapík, který tomu rozumí a vždycky mi objedná desky, které chci, ale nestačím to poslouchat, to je pravda. Koupím, zařadím a pak si to stejně pustím ve Spotify, ale mám ten dobrý pocit, že ji mám.

Karel Havlíček a Felix Slováček | Foto: Pavel Gwužd

Jaká je vaše nejvzácnější?

Jednu mám, to je rarita. To jsou The Matadors, jejich první deska ve složení Radim Hladík, Jan Farmer Obermayer, Tony Black a Viktor Sodoma a ta je z konce 60. let a na ní je zajímavé to, že mám tu původní desku, která tehdy vyšla. Ke mně se dostala úplně náhodou přes mého švagra, který dělal kapelám zvukaře, a Radim Hladík tenkrát chtěl, abychom mu tuhletu desku dali, protože on ji neměl v tomto originále. Pak to samozřejmě už vycházelo po revoluci, ale jí jsem se držel, takže v tomto je pro mě opravdu zvláštní. Pochopitelně již vyšla v jiných reedicích, ale já mám opravdu originál.

Chodíte na koncerty?

Teď už méně, ale než jsem byl v politice, tak jsem hodně jezdil i s rodinou do zahraničí. Kolikrát jsme směřovali dovolenou i tam, kde někdo hrál, třeba Floydi, tady jsem třeba chodil po folkových koncertech, na Vláďovi Mišíkovi jsem byl snad padesátkrát, na Radůze párkrát, a pak jsou samozřejmě kapely, které člověk nikdy nezažije a vyčítá si to. Mrzí mě třeba, že jsem jen jednou viděl kapelu Collegium Musicum, což byli rockoví mágové z Bratislavy a podle mě nejlepší československá kapela všech dob. A to říkám s respektem k Mišíkovi nebo s respektem k Pražskému výběru či Olympicu, ale to, co předváděla parta kolem Mariána Vargy, tak to byli v podstatě východní Genesis. Jednou jedinkrát jsem na nich byl v Praze ještě za totáče a pak už jsem to nějak nestihl. A to mě mrzí.

VIPosobnosti.cz/Expres.cz