V Indii navštivte Qutub minar. Je opředen tragédií i zajímavostmi

Jana Černá

Lotosový chrám v Dillí | Foto: kniha PRAHA-DILLÍ, život mezi dvěma světy
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Přichází čas, kdy se vydáváme za sluníčkem do teplých krajů. K nim patří neodmyslitelně Indie. Právě podzim a zima je vhodný čas na cestování po této magické, historií opředené zemi. Vydat se můžete do přírody, do hor, ale i do posvátných a uctívaných chrámů. V New Delhi najdete mnoho krásných míst. Od Prezidentského paláce přes Nehru park až po Qutub minar.

Minaret se vzácným železným sloupem | Foto: kniha PRAHA-DIllÍ, život mezi dvěma světy

„Indii jsem navštívila letos začátkem roku. Je to neuvěřitelná země plná kontrastů, pokory, úcty a překvapivě iklidu,“ vypráví ve své knize PRAHA-DILLÍ, život mezi dvěma světy Alka Hájková. “ Lidé jsou zde velmi věřící, rádi se baví, setkávají. Milují barvy, jsou přátelští. Ve tvářích mají určitou hrdost, a to i ti nejchudší. Mají radost, pokud na ně promluvíte. I když neumí anglicky, mile se na vás usmějí. Samozřejmě, že zde najdete také různé ‚vykuky‘, ale to nakonec všude na světě.“

Alka Hájková se synem na návštěvě u princezny Jeet Nabha Khemka | Foto: kniha PRAHA-DIllÍ, život mezi dvěma světy

Pojďme tedy nahlédnout dotéto knihy a dozvědět se o Indii trochu víc:  Navštívit Qutb Minar, který je nejvyšším minaretem v Indii a kde najdete dochovanou ukázkou indické architektury 12. století, bylo téměř naší povinností. Prošli jsme nádherným místem, kde jsme obdivovali dochovanou indickou architekturu. S místem je spjata jedna smutná událost. V roce 1946 skokem z vrcholu minaretu spáchala sebevraždu maďarsko-česká herečka Eugenie Grosup, která byla šestou manželkou mahárádži Džagatdžíta Singha Sáhiba Bahádúra. Dříve byl povolen vstup až na samý vrchol minaretu. Ten byla ale velmi temný, takže nebylo vidět na schody. Aby se předešlo zranění návštěvníkpům, byl výstup do mineratu uzavřen.

Obálka knihy PRAHA-DIllÍ, život mezi dvěma světy | Fozo: Barbara Ondřichová

Další dominantou a jedinou součástí původního hinduistického chrámu, který ve 13. století zbořili muslimové, je železný pilíř. Původně se nacházel v chrámu boha Višny ve městě Udayagiri ve střední Indii. Na přelomu 12. a 13. století byl ale přesunut do Delhi. Nikdo dodnes nepřišel na to, proč za téměř 1 600 let tento pilíř vysoký 7,2 metrů s průměrem 50 centimetrů, který se kuželovitě zužuje na 30 centimetrů a váží přes 6 tun, nepodlehl žádné korozi ani zkáze. Teorie jsou různé.

A jaké další nejen historické zajímavosti na vás v této zemi čekají? Co stojí za procestování? Více se dočtete právě v knize PRAHA-DILLÍ, život mezi dvěma světy, která může být nejen vašim průvodcem na cestách.Nahlédnete také do života králvské rodiny i samotné autorky.

0