Nadělte si na Vánoce staročeského kubu nebo domácí vaječný koňak

Jana Černá

Vánoční cukroví | Foto: Columna
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Ode dneška za měsíc je tady pro mnohé z nás nejkrásnější den v roce.  Už teď přemýšlíme nejen nad tím, co koupíme svým nejbližším pod stromeček, ale také nad štědrovečerním menu. Nadělte si letos nejen dárky, ale i vánoční cukroví a menu bez stresu podle vašeho přání. Ta přeci k Vánocům patří.

Foto: Pixabay

„Vánoce by měly být především časem klidu, rozjímání,“ říká Alka Hájková, která se zabývá společenským vystupováním. „Dříve se lidé  scházeli v rámci rodiny, se sousedy. Nakrmili zvířata, skromně ozdobili stromeček a usedli ke stolu. Po večeři na ně čekala nadílka a  mnoho hezkých tradic. My si bohužel nadělujeme často na úkor zadlužení i stresu dárky, které ne vždy obdarovaným udělají radost. Je to podle mě zbytečné. Důležité je, aby druzí věděli, že na ně myslíme. A k tomu stačí méně dárků a více pohody.“

Foto: Pixabay

 

Dnešní předvánoční čas je tak více o shonu. Obchody nabízí rozmanité zboží i potraviny. Tradici kapra a bramborového salátu často nahrazují jiné druhy ryb nebo drůbeží řízky. Ať už si vybereme cokoliv, je důležité, abych přípravy proběhly v klidu, bez nervozity a zbytečných dohadů. Pro ty, kterým třeba čas nebo nemoc nedovolí se aktivně věnovat vánočnímu menu je připravena služba TAKE AWAY. Tady si můžete v klidu vybrat jak vánoční cukroví, ale i poskládat z nabídky vaše menu. Po domluvě s restaurací si jídlo vyzvednete v čase, který vám vyhovuje. Jídla jsou již připravená k finální úpravě.

Vaječný likér | Foto: Columna

Na vánoční tabuli tak nebude chybět například jako předkrm paštika z kachních jater nebo škvarková pomazánka. K hlavnímu chodu si můžete vybrat filety z třeboňského kapra i krevety marinované česnekem. Kdo nemá rád rybí polévku, může si objednat domácí bramboračku s houbami. V nabídce nechybí samozřejmě ani houbový kuba, který nás vrátí do dob Slovanů. Toto jídlo má původ již v předkřesťanské době. Lidé si na něm ochutnávali v čase pohanských slavností zimního slunovratu. Tečkou nad vaším menu může být vánočka s mandlemi, vaječný likér i závin. Během celých svátků si můžete pochutnávat také na vánočním cukroví.

TAKE AWAY | Foto: Columna

Ať už se rozhodnete jakkoliv, důležité je strávit svátky příjemně, v kruhu těch, které milujeme. A nezapomeňme, že svátku jsou především o tom, aby nám všem bylo hezky. Přivítejme dny zázraků a přání s klidem, pohostinností i radostí. „ Není nad to, prožít vánoční svátky v rodinné pohodě bez větších starostí. Pokud si tento klid chce člověk prožít, pak není nic jednoduššího, než si například u nás objednat komplet připravenou štědrovečerní tabuli,“ říká Lukáš Bašek, manager director.

1