Kouzlo Vánoc a adventního času je tady. Na co bychom neměli zapomenout?

Jana Černá

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

S adventním časem přichází začátek liturgického roku. Čtyři adventní neděle nám připomínají svíčky na stole, vánoční výzdoba, ale i čas, kdy nakupujeme dárky a pečeme cukroví. Nejslavnostnější adventní nedělí je ta poslední, neboť ji předchází Slavnosti narození Páně. Samotný advent je symbolikou světla, protože v zimě jsou dny krátké. Proto se jej lidé krátili povídáním příběhů, ale i zamyšlením nad životem.

 

Foto: Pixabay

Železná neděle je prvním adventem, ve kterém rozsvítíme na adventním věnci první ze čtyř svíček. Historie adventního věnce sahá do první poloviny 19. století. O tuto tradici se zasloužil německý protestantský teolog Johann Hinrich Wicherner z Hamburku. Lidé se u věnce skládali na opuštěné děti v sirotčinci.

Během adventního času nakupujeme vánoční stromečky, jmelí, kterým zdobíme své domovy. Hned v pondělí nás čeká den svaté Barbory. Dívky si trhají větvičky třešně, které by měly rozkvést právě na Štědrý den. Pokud se tak stane, je to znamení, že se dívka vdá.

Foto: Pixabay

Jmelí má ve vánoční dekoraci své stálé místo a opodstatnění. Přináší požehnání do domu. Políbení pod ním znamená štěstí v lásce. Také pálení purpury a vonných františků má své kouzlo i důvod, který sahá až do pradávných časů. Právě františky se se vykuřovaly a očišťovaly příbytky na přelomu starého a nového roku. A to proto, aby se to špatné nechalo minulosti.

Nezapomeňte také na šálek čaje se skořicí, svařené víno, kořeněnou zimní kávu a samozřejmě i domácí vánoční cukroví, které provoní váš domov. Velmi dobře chutná také domácí  vaječný likér, který hospodyňky využívají při pečení cukroví. Především ale nezapomeňte vnést do svých domovů příjemnou atmosféru a klid. Vánoce, dárky nejsou o drahých dárkách, ale především o lásce. Bez ní i ta nejkrásnější výzdoba, nejdražší dárky ztratí to pravé kouzlo Vánoc a adventního času.

0