Děti vychovávám po vzoru mé babičky, říká Rey Koranteng

Alka Hájková

Rey Koranteng | Foto: Jiří Gabriel
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Televize Nova slaví 30 let. A s ní také Rey Koranteng. Kde nasbíral životní zkušenosti, jak vzpomíná na dětství, proč je výhodné být na obrazovce? Nejen o těchto tématech v rozhovoru s modetátorem, který letos oslaví životní jubileum.

Televize NOVA slaví 30 let a ty s ní. Jen v rychlosti. Začínal si jako rosnička, dnes moderuješ zprávy, ale i různé společenské akce a debaty. Vím, že tě politika zajímá. Jak se ti moderuje právě s politiky?

Stejně, jako cokoliv jiného. Záleží na akteréch, kteří jsou právě se mnou ve studiu. Podle mě se tomu přikládá debatám daleko větší důležitost než ve skutečnosti mají. Protože politik se v ní předvádí a snaží se udělat co nejlepší dojem. Když ale skončí, tak musí proměnit slova v činy. Takže nestačí jen mluvit v televizi, ale musíme jejich práci sledovat průběžně.

Česko se nachází nejen ekonomicky v časech, které jsou alarmující. Asi každý, kdo se díval na tvůj rozhovor s Fialou si vzpomene na jeho slova, slib, že daně se zvyšovat nebudou…

Tady si musí udělat názor pouze divák.

Rey Koranteng | Foto: se souhlasem TV NOVA

Politici přichází do studia většinou s předstihem. Dozvíš se před vysíláním něco jiného než potom diváci?

My moderátoři i novináři musíme pracovat s ověřenými informacemi. Takže různých informací typu ‚jedna pani povídala‘ jsou mraky, ale když se pak ověří, je to složitější.

Ty jsi na obrazovce 30 let. Věděl si, že právě tato profese je pro tebe ta pravá?

Tehdy jsem neměl žádnou představu. A dodnes lituji náctiletý, kteří si musí udělat názor o tom, čím chtějí v životě být už v tomto věku. Je to komplikované a neřešitelné. Já jsem ho tehdy taky neměl. Kdybych skončil v televizi, pracoval bych dál v kontaktu s médii. Po 30 letech zkušenosti v televizi a s médii si troufnu říct, že alespoň tuším, jak fungují.

Mluvíš tady o svých profesních zkušenostech…

Zkušenosti jsem nabíral spíš věkem než prací. Myslím si, že je jedno v jakém oboru člověk pracuje. Jestli v bance, jako právník nebo v hutích. Prostě dospěje do nějaké věku, kdy už ví, co je důležité. Myslím, že je to spíš růstem osobnosti než profesně.

Televize nám dává jedinou výhodu, a to, že můžeme mluvit k milionům lidí. To je velká výsada a zodpověnost. Výhodou pro mě je, že nejsem pro většinou lidí v této zemi cizí. Když mě potkají, otevírá mi to dveře i srdce. Pokud se dáme do řeči, leccos mi o sobě nebo všeobecně řeknou, a to včetně svých názorů. Není podstatné, jestli s nimi souhlasím. Díky nim si dovedu představit, jak některé vrstvy společnosti vnímají veřejné dění. To je velká a řekl bych, že asi jediná výhoda mojí profese.

Rey Koranteng rád sportuje | Foto: Mirek Malec

Být 30 let na obrazovce, moderovat společenské akce je nejen o tom vypadat a působit příjemně, ale také o umění mluvit jasně, věcně, stručně i kultivovaně. Bohužel se tyto schopnosti a vlastnosti u některých moderátorů, redaktorů, reportérů vytratily. Dá se tato profese, sebeprezentace naučit léty nebo je zapotřebí alespoň základní talent?

Samotný jazyk se neustále vyvíjí. Samozřejmě, že pokud je člověk pilný, chce na sobě pracovat naučit se dá leccos. Ale já vždycky tvrdím, že je vše snažší, pokud to má člověk už v sobě. Asi od čtyř let jsem trávil spoustu času s mojí českou babičkou, protože mě hlídala v době, kdy maminka pracovala. Vyprávěla a já jsem poslouchal. Povídali jsme si, což je asi neocenitelná studnice slovní zásoby. A tím se dítě rozvíjí a může na tom stavět dál. Toto praktikujeme i doma. Například si čteme pohádky. Hovory dospělých s dětmi jsou nenahraditelné.