Lékař Rodion Schwarz: K dobré náladě přispěje také vitamín D

Alka Hájková

MUDr. Rodion Schwarz | Foto: se souhlasem Rodion Schwarz
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Pokud se cítíme unaveně, je důležité chodit na procházky, ale také jíst vitamíny. „Studie zjistila, že u 90 % depresivních lidí je příčinou chronický deficit vitamínu D. Někteří lékaři začali lidem předepisovat místo antidepresiv jenom vitamín D, buď v kapkách, nebo v infuzích a deprese zmizela..,“ říká v rozhovoru pro VIPosobnosti.cz praktický lékař Rodion Schwarz.

Pane doktore, kdy se u vás zrodila myšlenka na program Infuze pomáhá?

Prodělal jsem postcovidový syndrom a zažil chronickou vyčerpanost. Vyzkoušel jsem tedy infuzi sám na sobě a zjistil, že funguje. Následně jsem ji nabídl svým pacientům, kteří měli podobné potíže. Protože jim také pomohla, byl odtud už jen krok k vytvoření programu, který přinese možnost takové infuze opravdu pro každého, kdo ji potřebuje. Cílím na lidi všech věkových kategorií, kteří cítí vyčerpanost, jsou vyhořelí a potřebují posílit imunitu nebo celkovou životní energii.

Dlouhodobý nedostatek energie nám bere sílu…

Typický pacient je takový, který říká: „Už jsem zkusil všechno. Vitamíny, doplňky stravy… Ale pořád cítím, že jsem vyčerpaný a že nemám energii, jakou jsem měl dřív.“ Přišla za mnou třeba 65letá paní a říká mi: „Pane doktore, už půl roku jsem v důchodu, kde jsem chtěla relaxovat, ale nedokážu to. Nemám sílu. Přijdou vnoučata, já si s nimi hodinku pohraju a pak půl dne ležím a odpočívám. Jsem úplně vyčerpaná.“ Jiní pacienti k nám přijdou jen preventivně, protože o sebe chtějí dbát.

Foto: Alena Šulcová

Na které konkrétní potíže terapie pomáhá?

Chodí k nám lidé s poruchami metabolismu, po různých nemocech, trpící nadýmáním i třeba následky dlouhodobě špatného stravování nebo nežádoucími účinky opakovaných dávek antibiotik. Existují deficity, které se projeví až za mnoho let. Najednou jdete v 65 letech na běžnou preventivní prohlídku a zjistíte, že máte osteoporózu. Do konce života pak jíte každý den dvě velké tablety kalcia, které příliš nezabírají. Proč tedy zbytečně dál čekat, když vše potřebné můžete zjistit z krve a rovnou si jednou dvakrát za rok dojít na infuze? Jednoduše to lze shrnout: Když všechny běžné nástroje selžou, zkuste infuzi.

Co to jsou ty „běžné nástroje“?

Vitamíny, sluníčko, procházky…

Pomohou infuze i na psychiku?

Ne všem, ale mnoha lidem ano. V moderní době je bohužel tendence k nárůstu depresivních syndromů. Nejsou to přímo deprese, ale špatná nálada či smutek. A jak se řeší? V těžších fázích nasazením antidepresiv a v lehčích fázích nějakými doporučeními: „Choďte na procházky, na sluníčko…“  Člověk tedy tyto rady dodržuje, ale potíže se nezlepšují. Vysvětlení přinesla studie, která zjistila, že u 90 % depresivních lidí je příčinou chronický deficit vitamínu D. Někteří lékaři začali lidem předepisovat místo antidepresiv jenom vitamín D, buď v kapkách, nebo v infuzích, a deprese zmizela. Snížila se dokonce míra sebevražd. Čili vitamín dobré nálady je obyčejný vitamín D. V České republice ale bohužel nemáme moc jeho přirozených zdrojů, tedy čerstvé mořské ryby, nechodíme nazí na sluníčko.

Jak dlouho jednotlivé dávky účinkují?

To nelze jednoznačně říct, protože každý jedinec je jiný. Hodně záleží na tom, v jakém aktuálním stavu organismus je. Jsou lidé, kteří přijdou na jednu infuzi, cítí se báječně a už je pak vůbec neuvidíme. Ale na druhou stranu nás navštěvují lidé s těžkými syndromy a chronickou vyčerpaností, kteří pili čínské byliny, odvary, absolvovali akupunkturu, dodržovali určitou životosprávu. Ti chodili i třikrát týdně po dobu jednoho měsíce.

Měl jsem pacientku, učitelku matematiky a fyziky. Řekla mi: „Pane doktore, já jsem si uvědomila, že se mnou něco není v pořádku, ve chvíli, kdy jsem začala počítat příklady, které dělám 20 let, a najednou jsem nevěděla jak.“ Zřejmě to byl následek prodělaného covidu. Po čtvrté infuzi říká: „Konečně se něco děje, zase mi funguje mozek, vyspala jsem se.“

Terapii absolvovala také mladá žena, která měla poruchy menses. Po osmi měsících jí cyklus naběhl. Někdo říká, že to je placebo. Ale jestli jsem lékař, který placebem umí ovlivnit cyklus, tak jsem asi polobůh.

Jsou látky v infuzi návykové?

Nejsou. Je to podobné, jako kdyby člověk jedl třeba pomeranče.

Existují lidé, pro které terapie není vhodná?

Těch je celá řada. Například lidé, kteří mají dekompenzované onemocnění srdce, vysoký krevní tlak nebo poruchy ledvin. Podrobněji je vše uvedeno na našich webových stránkách.

V čem bude vaše nové středisko průlomové?

Péče bude dostupná pro běžného člověka. Taková možnost v České republice ještě není. Buď musíte jít do nemocnice, kde dostáváte kapačku, nebo do nějaké VIP kliniky, která cílí na bohaté, movité klienty, za šílené peníze, což si každý nemůže dovolit.

 Jak je tomu tedy s cenou u vás?

U nás ano. Infuze průměrně stojí o malinko víc než běžné vitamíny v lékárně. Pohybujeme se nejčastěji v řádech stovek korun. Za tu opravdu nejlepší infuzi zaplatí pacienti dva tisíce. Máme i programy například pro dárce krve nebo pro seniory, kteří mají slevu třicet, nebo dokonce padesát procent.

Infuze si pacienti hradí celé sám?

Klient si hradí pouze infuzi, navíc se zmíněnou možností slevy, ale práci sestry a podání samotné hradí pojišťovna.