K etiketě v letadle patří i opatrnost při zutí bot

Jana Černá

Foto: Letiště Praha
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Společenská pravidla nám umožňují lehčí průběh různých životních situací, a to jak v zaměstnání, v divadle, tak i cestování. Etiketa není jen o jasných pravidlech, ale také o intuici, empatii a ohleduplnosti.

Některá pravidla známe velmi dobře. Podržet dámě, staršímu, výše postavenému, nemocnému člověku dveře, by mělo být samozřejmostí stejně jako podání ruky, představování a oslovování. „Do společnosti dnes chodí lidé často velmi hezky upravení a oblečení,“ říká Alena Hájková, poradkyně v oboru společenského vystupování. „Daleko těžší je si ale svoji noblesní image udržet až do konce společenské akce. To nakonec vidíme sami, jak některé večírky, které trvají dlouho do noci končí.“

 

Samozřejmě, že společenské chování v divadle, na koncertě, na výstavě je jiné. „Lidé v kině nebo v divadle často chybují ve chvíli, kdy jako poslední vchází do již zaplněné řady. Často se otáčí zády, což je špatně. Základem je každému, kdo nám uvolní cestu k našemu sedadlu poděkovat, proto jsme otočeni k lidem čelem,“ vysvětluje Hájková.

Létání je samo o sobě pro mnohé velkým dobrodružstvím.  Někteří se musí posilnit alkoholem, aby let přežili, jiní okamžitě usnou. „Problémem je například dlouhé blokování toalety, stání v uličkách při rozvážení jídla,“ vysvětluje pro VIPosobnosti.cz letuška Šárka, která létá dálkové lety. „Někteří cestující jsou hluční, nerespektují, že druzí chtějí spát, číst si, že jsou na palubě dětí. K velkému prohřešku patří, pokud je spolucestující propocený. Tričko, svetr i košile se těžko mění, proto je zapotřebí před odletem provést základní hygienu. Také zouvání bot během letu může být nepříjemným zážitkem, a to ve chvíli, kdy se cestujícímu potí nohy a odér se pak line palubou,“ dodává letuška.

Abychom se vyhnuly trapným poznámkám, pohledům, je důležité si uvědomit, že ohleduplností ulehčíme život nejen druhým, ale především sobě.

0