Společenská pravidla nás svazují. Najít správné vzory je složité

Jana Černá

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Znalost společenských pravidel je důležitou součástí umění vycházet s lidmi. Dnes se na ně již tak striktně nedbá. Jejich znalost nám ale může pomoct v nesnázích, ale pro příjemný pocit z faktu, že jsme si užili příjemný den a pomohli druhým.

„Dnes je pro nás důležitá volnost, nechceme žít podle pravidel,“ říká čtyřicátník Lukáš. „Jsou pro nás svazující. Oblékáme se, jak chceme, chováme se tak, jak nám to vyhovuje.“  Tak vidí dnešní svět nejen on, ale také spousta jiných lidí, které pravidla, která museli i staletí dodržovat obtěžují. A v určitých dobách byla některá pravidla opravu víc než svazující.

 

 

„Samozřejmě, že nejdůležitější je být svůj, přirozený. Přesto, pokud se pohybujeme ve společnosti lidí, určitá tolerance, vstřícnost ani empatie by neměla chybět,“ říká pro VIPosobnosti.cz koučka Alena Hájková. „Na druhou stranu děti, mladí lidé, kteří vyrůstají bez určitých pravidel později neznají hranice, co je správné a co není.“ Najít si v určitém věku vzory osobností, které to svojí pracovitostí, vůlí, motivací někam dotáhly má určitě svůj význam.

Společenská pravidla určitě mají svůj význam. Lépe se nám komunikuje, máme radost, pokud nás někdo pustí v MHD sednout, pomůže nám na silnici při opravě auta, není na nás sprostý, pokud uděláme nevědomky chybu. Být zamyšlený je normální. Nenormální je neadekvátně zareagovat, pokud to ten druhý neudělal vůči nám úmyslně.

Laskavost, empatie i vstřícnost jsou vlastnosti potřebné i v časech, kdy žádná pravidla neexistují. Bohužel najít dnes vzory typu Oldřich Nový, Karel Gott, Karel Svoboda je dne složité. O to je pro nás možná cennější pocit, že jsme to zvládli sami.

0