Projeďte se Českem na koňském hřbetu. Stojí to za to, říká režisérka Jana Škopková

Jana Škopková exkluzivně pro VIPosobnosti.cz

Martin a Ondřej Krausovi | Foto: Dalibor Gregor
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Přidat na Seznam.cz

S novým dokumentárním seriálem můžete projet Česko na koňském hřbetu. Průvodci vám budou herec Martin Kraus s bratrem Ondřejem.  „Na našich cestách jsme se snažili najít i místa spojená s historií koní“, říká režisérka Jana Škopková, která režírovala zajímavý cestopis, sjezd osmitisícovky v Manáslu v Himálajích.

Paní režisérko, vám se podařilo natočit pro Českou televizi velmi hezký dokumentární seriál. O čem pojednává?

Je to cyklus, který vznikl trochu z nouze. Covid-19 uzavřel celý svět, a tím i svět dokumentární tvorby v oblasti cestopisů, které jsme měli připravené. Přesto, že Česko je zmapované ve stovkách jiných pořadů, mě nápad projet naši zemi na koňském hřbetu zaujal. Nakonec to bylo mé nejsložitější natáčení ze všech, co jsem dosud realizovala.

Koho tedy na koňském hřbetu diváci uvidí?

U herce Martina Krause jsme měli od počátku jasno. Je to koňák odkojený rodinnými stájemi. K němu chtěl koproducent René Šír najít nějakou hezkou, mladou dívku. Takový protiklad drsňáka. To jsme ale nakonec po čase zavrhli jako nebezpečné, protože začalo být jasné, že natáčení vyžaduje někoho zkušeného, kdo to na koni umí. Vypadalo to tak, že z projektu sejde. Když jsme to jeli Martinovi Krausovi oznámit, náhodou jsem potkala u nich na farmě jeho mladšího bratra, také herce, Ondru. Slovo dalo slovo, a když jsem odjížděla, jezdce jsme měli.

Další problém byli koně. Ukázalo se, že sehnat vhodné koně v každém kraji je nemožné. Vychované koně mají kaskadéři, ale jejich pronájem bychom nikdy nezaplatili. Byli jsme znovu na začátku. Napadlo nás zeptat se v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem. Po dlouhých tanečcích i zkouškách bratrů, zda na koních opravdu umí, se nám podařilo získat pro seriál dva kladrubské hřebce. Hned dostali náhradní jména: Černý a Bílý. Jako přídavek jsme získali i Kubu a Kubu. Kluky, co se starají o výcvik koní v Národním hřebčíně. Dnes si dovoluji tvrdit, že bez nich bychom seriál nikdy nenatočili.

Foto: Dalibor Gregor

Kde se celý tento cestopisný dokument odehrává?

V Česku mělo být na dva tisíce kilometrů značených hipostezek. Když jsme je začali hledat, zjistili jsme, že to tak vůbec není. Jsou značené různé okruhy, které na sebe občas navazují, ale páteřní stezky, které vedou přes celé kraje, jsou výjimečné. Takže projet republiku na koňském hřbetu je hlavně o tom zjistit, kudy se dá jet, a využívat vše, včetně turistických a cyklistických stezek. Ale jde to!

Na našich cestách jsme se snažili najít i místa spojená s historií koní. Například u zámku Hluboká jsme navštívili hospodářský dvůr Vondrov, kde se historicky šlechtili koně. Podívali jsme se na zámek Obora, který byl speciálně postavený pro parforsní hony, a obdivovali jsme chrám pro koně, krytou jízdárnu na zámku.

To, co ale chtějí diváci vidět, je akce. Klasický „vzdělávací dokument“ už tolik netáhne. Je nutné nabídnout něco navíc. U nás to byly soutěže a ochutnávání různých disciplín spojených s koňmi. Zkusili jsme si různé jezdecké disciplíny, pracovali jsme s koňmi v lese, skočili jsme si na anglických plnokrevnících překážku na dostihové dráze Velké pardubické, bojovali jsme s dřevci na rytířském turnaji.

Co bylo smyslem, cílem vašeho dokumentu?

Jela jsem Po jedné stopě Afrikou s Martinem Písaříkem a Igorem Brezovarem, se skialpinisty Karlem a Martinem, kteří sjeli na lyžích osmitisícovku Manáslu v Himálajích, kdy jsme jeli Ponorkou Nahoru a dolů Hedvábnou stezkou. Tentokrát jsem vsadila na nový dopravní prostředek. Je podle mě jen málo tak široce divácky vděčně přijímaných témat, jakými jsou všechny televizní a filmové žánry, kde je do hlavní role postaven právě kůň. Proto mimo jiné představujeme i plemena koní, antialergenní koně, chladnokrevné pracanty, dostihové anglické plnokrevníky, huculy pracující na hřebenech hor i indiánské koně Appaloosy.

Vy jste režisérkou cestopisných dokumentů. Jaké to pro vás bylo režírovat koně?

Ve štábu jsem jediná žena, jinak jsou tam kluci od koní, kluci Krausovi a kluci z televizního štábu. Chlapi se, na rozdíl ode mě, ničeho moc nebáli. K nim to prostě patří. Jen já jsem pořád měla trochu strach, co bude, když se nám zraní kůň, herec, nebo kůň zraní někoho, koho na cestách potkáme. A tak vše koriguji. Herce, koně, štáb. Co zvládnou koně, to ale určují Kuba Mack a Kuba Hlávka z kladrubského hřebčína. Ti mají poslední slovo, kam koně mohou, a kam už ne. Koně jsou neuvěřitelná zvířata. Když čekají na záběr, po nějakém čase už je to nebaví, vrtí se, frkají, zlobí, koušou se nebo se i staví na zadní. Ovšem ve chvíli, kdy jdou do akce, jsou jako filmové hvězdy. Klidní profíci.

Jaká plemena jste vybrali pro tento účel?

Jedeme na starokladrubských koních. Jde o plemeno vyšlechtěné pro císařský dvůr k zápřahu do kočárů. Je to jediný živý tvor chráněný UNESCO. Byli to naši parťáci. Ale v seriále se ale objeví i kůň Kinského, anglický plnokrevník, Curly horse, slovenský teplokrevník, huculský kůň a další.

Kdy se tento zajímavý dokumentární seriál v televizi objeví?

Již brzy. Začínáme 9. 9. v 9. To se hezky pamatuje. Čas je samozřejmě 21 hodin na ČT 2. Před uvedením máme nádhernou akci v Písku, v neděli 29. srpna. Poslední den prázdnin přijeďte oslavit s námi a s Černým a Bílým!

Prozradíte, na co se můžou návštěvníci těšit?

Královské město Písek se 29.8. promění na kulisy starých dob, kdy dopravním prostředkem býval kůň. Po historickém centru i po nejstarším kamenném mostě u nás se projedou kočáry i jezdci v sedlech. Akce se koná pod záštitou města Písek a Zemského hřebčince Písek.

Na starokladrubských koních nebudou chybět v průvodu bratři Ondřej a Martin Kraus. Průvod odstartuje svou cestu po historickém centru ve 13 hodin. Trasa povede ze Zemského hřebčince, přes Kamenný most, Havlíčkovo náměstí až k cíli, do Palackého sadů. Kromě herců bude v průvodu i Jízdní oddíl Městské policie Praha, Jízdní oddíl Policie ČR, Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem zapřáhne šestispřeží galakarosiérů a Zemský hřebčinec v Písku bude reprezentovat čtyřspřeží mohutných chladnokrevníků.

Akce oslavy koní a nového seriálu pak proběhne v centru od 14 hodin v Havlíčkových sadech, kde bude k vidění průvod koní, můžete se tam potkat s herci Krausovými, kteří budou mít autogramiádu, o seriálu promluvím i já, ředitel Národního hřebčína Jiří Machek, ředitel Zemského hřebčince Písek Karel Kratochvíle, zástupci České televize i města Písek. Potkáte se se štábem life REPORT production, který seriál v koprodukci s ČT vyráběl. Akci bude slovem doprovázet herec a cestovatel Martin Písařík a hudební doprovod obstará Joker´s band.