Nejen snídaně v secesní perle Prahy pro vás budou dokonalým zážitkem, říká šéfkuchař Obecního domu

Alka Hájková

Kavárna Obecního domu | Foto: Obecní dům
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Secesní stavba z let 1905 – 1911 v sobě ukrývá také restauraci i kavárnu, kterou vždy navštěvovala pražská smetánka. Obdivovala nejen interiér, ale také si pochutnávala na místních delikatesách. V Obecním domě pro vás v současné době tým pod vedením prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Miroslava Kubce připravil například míchaná vajíčka se smetanou a vesnickým chlebem, španělského ptáčka z kance, adventní brunch, ale i speciální vánoční menu. Více už v rozhovoru pro VIPosobnosti.cz.

Miroslav Kubec | Foto: se souhlasem Miroslav Kubec

V minulém rozhovoru jsme si povídali o menu, které jste přizpůsobili čtvero ročních období. Co nového jste přichystali? 

Musím přiznat, že i přes mé dlouholeté působení v gastronomii je setkání s Michelinskými kuchaři vždy něco zvláštního. Ano objevil se u nás Michelinský kuchař z Říma pan Fábio Ciervo a zážitek to byl nejen pro hosty ale i pro nás, kteří jsme mohli s ním celou akci zajistit, Jednalo se o Grand Jour de Champagne večer, tedy párování šampaňského a a jídla, které Fábio připravil. Menu se skládalo ze sedmi chodů, ke kterým bylo přidáno ještě několik mezichodů, objevilo se zde tartar ze sv. Jakuba s passion fruitem, temně červené krevety Mazzara, Foie gras Crem Brulee s hruškami, Bretaňský humr s buffalo mozzarellou, telecí bok s mátovým pyré a lanýži, mango s kokosem a citron Amalfi. Bylo to úžasný zážitek, za který nás hosté odměnili potleskem ve stoje. Právě toto je jedna s akcí, které budeme v průběhu roku opakovat.

 

Do oblíbené kavárny Obecního domu chodila na snídaně pražská smetánka. Obdivovala nejen interiér, ale také si pochutnávala na delikatesách. Jak vypadají snídaně u vás dnes?

Udělali jsme revizi prodaných jídel a nabídku jsme změnili včetně prezentace v jídelním lístku. Předcházelo tomu trénování a ochutnávání, i obsluhujícím personálem, aby sami mohli ochutnané dobře doporučit. V nabídce dnes máme míchaná vajíčka se smetanou a vesnickým chlebem, vejce Royal se zauzeným lososem, plněný croissant míchanými vajíčky, pečenou slaninou, sýrem gruyére, tradiční Croque Monsieur a Madame, samozřejmě nechybí klasická Anglická snídaně, ale i zdravé pochoutky jako je opečený chléb s avokádem, rajčaty a sázeným vejcem, nebo ovesná kaše s ovocem, medem a mandlemi.

Podzim patří tradičně zvěřinovým hodům. Jsou také u vás součástí denní nabídky?

Zvěřina je stále velmi populární položka, a tak jsme jak do Restaurace Obecní dům, tak také do pivnice zařadili zvěřinové menu na každém středisku jiné a budeme s malými obměnami podávat až do Adventního brunche. V lístku je jak špikovaná jelení kýta se smetanovou omáčkou a kulatými kynutými knedlíky, tak španělský ptáček z kance anebo kančí vrabci, samozřejmě nechybí kančí smažený řízek s domácím salátem.

Čeká nás nekrásnější období v roce. Advent a Vánoce. Budete obnovovat tradici brunchů?

Jak jsem již zmínil brunche jsou zpět, máme je vždy jednou za měsíc, již proběhl brunch Prvorepublikový s lahůdkami našich babiček, poté Svatomartinský postavený na lahůdkách ze speciálně krmených hus a je před námi brunch adventní kde samozřejmě nebudou chybět tradiční vánoční lahůdky, právě pro to, abychom naše hosty připravili na oslavu těch krásných svátků.

Vánoční dekorace | Foto: Pixabay

Co jste přichystali pro své hosty za delikatesy na Štědrý den a vánoční svátky?

Ano už je chystáme. Ať je to již zmíněný adventní brunch, tak speciální vánoční menu, které budeme podávat od 24. 12. do 26. 12. Na této nabídce nebudou chybět tradiční šneci, pečený candát s kroupovým rizotem, polévka z říčních ráčků i králičí stehno. Tady jsme úmyslně nepoužili klasická vánoční jídla jako je smažený kapr, houbový kuba, jelikož toto budou převážně konzumovat lidi ve svých rodinách, ale vybraná jídla, kterými budeme chtít naše hosty potěšit.