Na svíčkové se šetřit nedá, říká známý šéfkuchař

Autor: Alena Hájková

Jaroslav Sapík | Foto: U Sapíků
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Zdražování se projevuje také v jídle, které bohužel často končí v kontejnerech. Jak uvařit levněji, přitom zdravě a chutně, kde ušetřit? Na tento velký problém odpovídá v rozhovoru pro VIPosobnosti.cz známý šéfkuchař Jaroslav Sapík, ke kterému se rádi sjíždějí známé osobnosti. Patřil mezi ně i Karel Gott a nedávno tady oslavil své 80. narozeniny hitmaker Karel Vágner.

Pane Sapíku, vysoké ceny potravin nutí domácnosti šetřit i v pohostinství. Ovlivnilo to i vaši restauraci?

 

Tak určitě se tato situace dotkla většiny restaurací, kde nerozhodují jen ceny potravin, ale mnoho dalších vstupů, které velmi podražily. Ať už je to energie, voda, plyn, pohonné hmoty, hygiena, prádelna, různé poplatky, opravy, vyšší náklady na zaměstnance, ale i veškeré další věci, které jsou nutností chodu každé provozovny.

Poradíte těm, kteří rádi vaří doma, na čem se dá ušetřit?

 

Začíná to už tím, že je potřeba nakupovat promyšleně, tedy jen to, co opravdu potřebujeme. Někdy se zbytečně nakupuje více jídla, tím ale nemyslím trvanlivé potraviny, ale ty, které jsou určeny pro rychlou spotřebu. Bohužel pak plno nespotřebovaného jídla končí v kontejnerech. Právě promyšleným nákupem už se dá v domácnostech na jídle ušetřit. Na něčem určitě ano. Když budou všichni ti, kteří se podíl na provozu restaurace šetřit energiemi a celkově lépe hospodařit, tak za měsíc zjistíte, že nějaká úspora se podařila.

 

Mluvíte o úsporách. Dá se na jejich úkor „ošidit“ pravá svíčková, guláš?

 

Pokud chcete, aby hosté chodili na vaší dobrou svíčkovou, nebo mnoho dalších jídel tak nemůžu šetřit na surovinách. Snažím se vařit tak jak jsme vařili před zdražením. Také zařazuji do jídelníčku dobrá jídla z levnějších mas, ale nesmí to být na úkor kvality. I doma si můžu udělat záměnu za jiný druh masa – levnější a tím něco ušetřím.

 

Jíst zdravě a chutně, ale i levně… Co vše to vyžaduje?

Dá se vařit i z levnějších surovin, nemusíte mít každý den maso, jsou dobrá i bezmasá jídla, například luštěniny. Ty ale většinou dají více práce a času. Opomíjejí se polévky, pomazánky, občas také sladká jídla, která zasytí a nejsou tolik finančně nákladná. Samozřejmě nesmíme zapomenout na ovoce a zeleninu, která jsou potřebná zařazovat do jídelníčku, tam nám to navýší náklady.

My jsme zvyklí na velké porce, jídlo minimálně třikrát denně. Některé chudé státy musí vystačit s daleko menším množstvím. Jsou plné talíře nutností?

Jsem zastáncem hodnotnější snídaně. Polední jídlo by se také nemělo opomíjet a nahrazovat rychlým občerstvením a večeře lehčí. Samozřejmě musíme brát v potaz, jakou práci vykonáváme. Jestli je to sedavé zaměstnání, nebo náročná fyzická práce, sport, práce na směny denní, noční.

Omezujete z důvodu zdražení otevírací dobu?

Neomezujeme, ta se u nás nemění.