Je úžasné vidět, jak asistenční pes dokážete změnit život nemocným lidem, říká Zuzana Daušová

Zuzana Daušová exkluzivně pro VIPosonbosti.cz

Asistenční pes | Foto: Helppes
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Nepostradatelný přítel člověka. Psi nám přináší nejen radost, ale pomáhají případě závažného onemocnění. Jsou nepostradatelnými společníky a průvodci těch, kteří se neobejdou bez jejich asistence. Jejich výcvik je náročný nejen časově, ale také finančně. Proč jich je nyní nedostatek, jak si užívají inauguraci, vysvětluje v rozhovoru pro VIPosonbosti.cz odbornice na výcvik psů.

Paní Daušová, najít vhodného psa pro výcvik není zřejmě jednoduché. Jak je tomu v této době?

Doba pandemie přinesla mj. jiného i problém s nedostatkem psů, vhodných pro výcvik. Díky tomu, že lidé zůstali „uvězněni“ doma, zvýšila se poptávka po psech obecně. Mnoho chovatelů v době pandemie své feny nekrylo, a to jak z důvodu nemožnosti uchovnění fen. Nekonaly se výstavy, chovné svody a bonitace ani zkoušky. Tedy nebylo možné splnit potřebné podmínky. Problémem bylo vycestování na zahraniční krytí. Nastaly i velmi složité podmínky při prodeji štěňat do zahraničí, kde mají kvalitní chovatelé zájemce. Asi není žádným překvapením, že „chovu“ se chytili množitelé, kteří prodávají i křížence za 10 – 20 i více tisíc Kč. A tímto vcelku logicky stoupá cena psů celkově, což pro nás, jako neziskovku, také není nijak potěšitelné. Samozřejmě se to promítá do celkových nákladů na každého psa. Ale celková situace se, doufejme, že již na vždy, začíná vracet k normálu, tudíž i podmínky pro chovatele a získávání vhodných psích adeptů pro naše klienty, se budou zlepšovat. Nyní máme ve výchově mnoho štěňátek, z nichž určitě většina bude schopna být zařazena do výcviku.

Zuzana Daušová , ředitelka centra výcviku psů pro postižené | Foto: František Jirásek

Vaše nezisková organizace slaví letos neuvěřitelných 20 let. Co vše se za ta léta událo?

Ač se zdá chvíle, kdy jsme pokládali základní kámen výcvikového areálu a začínali ho budovat, jako by to bylo včera, událo se toho za těch 20 let tolik, že by to vydalo spíš na knížku, než na článek. Za každým předaným psem stojí příběh člověka či i více lidí se zdravotním postižením a také práce a podpora mnoha lidí. Před 20 lety byl nápad a dnes je z našeho výcvikového centra mezinárodně uznávaná profesionální organizace, splňující nejvyšší celosvětové standardy. Samozřejmě to obnášelo, a vlastně pořád obnáší, hodně práce, úsilí i nervů. Když pak ale máte možnost vidět, jak dokážete změnit život lidí, kteří neměli takové štěstí jako my, k lepšímu, tak víte, že to za tu dřinu, a často i odříkání, stojí. Myslím, že téměř 300 předaných psích pomocníků hovoří za vše.

 

Asistenční pes otevře šuplík i ledničku | Foto: Katka Spoustová

Vzpomenete si, kolik jste vycvičili psů a kolika lidem jste pomohli?

Na počet psů nelze zapomenout nejen proto, že každý z nich byl po nějakou dobu součástí našeho života, ale i proto, že o každém psu musí být vedeny záznamy a informace od jeho prvních krůčků až po jeho odchod za „Duhový most“. K dnešnímu dni se jedná o 274 psích pomocníků a 277 klientů. V některých případech pomáhá pes více lidem, např. 2 dětem – sourozencům a někteří z klientů už od nás mají druhého či třetího psího pomocníka.

Karel Gott na inauguraci asistenčních psů | Foto: František Jirásek

Spolupracujete s mnoha zajímavými osobnostmi. Jak vznikl tento nápad, a které mezi nimi byly?

Slavnostní promoce psích absolventů výcviku jsme převzali od partnerských organizací z USA. Ale to, že každý ze psů bude mít patrona z řad VIP osobností už je můj nápad. Důvodů k tomu bylo a je několik. Jedním z těch nejpodstatnějších je seznamování nejširší veřejnosti s touto problematikou. Právě v tom je role našich patronů z řad známých a populárních osobností nezastupitelná. Nesmíme zapomenout na to, že v době před těmi 20 lety veřejnost prakticky vůbec neznala jiné pomocné čtyřnohé kamarády, než  vodící. Pokud na člověku není jeho handicap na první pohled viditelný, dodnes mnozí lidé nechápou, proč má asistenčního psa. To se týká zejména diabetiků, epileptiků, kardiaků, lidí s poruchou autistického spektra, posttraumatickým syndromem a mnoha dalších. Tudíž osvěta byla a stále je v této oblasti velmi důležitá. Dalším důležitým důvodem je pro naše klienty převzetí psího pomocníka z rukou oblíbené VIP osobnosti na každoroční slavnostní veřejné promoci psích studentů daného ročníku. Je to nejslavnostnější moment v životě psích asistentů a jejich paniček a páníčků. Je to odměna také pro jejich dárce i náš tým, který se na celém procesu „vytvořit“ z malého štěňátka psího asistenta podílel.

Jan Čenský, patron výcvikového centra | Foto: František Jirásek

A s kým spolupracujeme? Možná by bylo jednodušší vyjmenovat VIP osobnosti, které za ty roky patronem nebyly. Mezi nejvýznamnější a nejstálejší patřil Karel Gott. Spolupracuje s námi také paní Marta Kubišová, Miro Žbirka, Milan Peroutka, Honza Čenský, který je nejen každoročním patronem, ale už mnoho ročníků akci také moderuje. A samozřejmě mnoho dalších.

 

Autor: Alena Hájková