Finačně zajímavější je byt koupit, radí realitní makléř

Autor: Alena Hájková

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Současné ceny nemovitostí jsou velmi vysoké, pro mladé lidi téměř nedostupné. Jaký je tedy nyní o byty zájem, kdy je vhodný čas investovat do nemovitostí, kde je největší poptávka po domech a proč? Nejen na to odpovídá exkluzivně pro VIPosobnosti.cz realitní makléř Iztok Toplák.

realitní makléř Iztok Toplák | Foto: Remax

Pane Topláku, co vše se v průběhu dvaceti let změnilo na trhu nemovitostí?

Abychom pochopili současnou situaci, musíme se podívat, co se stalo dvacet let nazpět. Nemůžeme pouze říct „dneska je to tak“. A za posledních dvacet let došlo v České republice k přírůstku obyvatelstva přibližně o 600 tisíc. A z většiny tento přírůstek tvoří přistěhovalci. Jsou to většinou dospělí lidé, kteří potřebují bydlení. Za dvacet let se sice v České republice postavilo 700 tisíc domů a bytů, ale za tu dobu přibylo také zhruba 200–300 tisíc nemovitostí z různých důvodů neobydlených. To znamená, že skutečný přírůstek je jenom nějakých 400 tisíc. Pokud máme 600 tisíc přírůstek obyvatel a 400 tisíc domů a bytů, mohlo by to i stačit. Ale změnilo se ještě spoustu jiných věcí. Je více rozvodů, více párů, kde spolu da lidé sice žijí, ale „drží“ si pro jistotu náhradní byt, více lidí používá například zděděné nemovitosti na rekreaci…

 

Čím to je, že na jednu stranu je bytů nedostatek, na druhou stranu je v Praze spoustu prázdných i celých bytových domů?

To je nejen v Praze, ale po celé České republice.

Proč se tedy staví nové byty a nezabydlují se ty, které jsou k dispozici?

Je možné, že někdo byty koupil před dvaceti lety, ale zatím nemají takovou cenu, aby je prodal. Pak to můžou být nemovitosti získané restitucí nebo dědictvím, kde je více majitelů, kteří se mezi sebou nemůžou dohodnout. Důvody jsou různé.

Pokud se mladý člověk chce osamostatnit, co je lepší? Pronájem, nebo koupě?

Záleží na situaci. Obecně je lepší koupě bytu, ale musí na to člověk mít. Ale to není problém jen dneška. Ani před 20 nebo 30 lety mladí lidé na vlastní bydlení neměli. Důležité je samozřejmě šetřit, například nejezdit na tak drahé dovolené. Dnes je podmínkou ušetřit alespoň na 20 procent nemovitosti, aby si mohl člověk vzít hypotéku. A pak je důležité splácet a počítat s tím ve svém rozpočtu. Pokud zůstanou hypotéky s úroky na dnešní úrovni, tedy okolo 5 procent, budou únosné. Ale nájmy budou růst. Když si v tuto chvílí člověk pronajme byt pro dvě osoby v Praze, vyjde to zhruba na 22 tisíc včetně poplatků. A když si byt koupí, bude splácet zhruba 25 tisíc hypotéku plus energie, čili měsíčně bude platit 30 tisíc. Z tohoto pohledu vyjde zhruba o 20 až 30 procent levněji pronájem. Ale když si byt koupím, ceny nemovitostí budou růst, ale já budu splácet pořád těch 25 tisíc plus energie. A za deset let budu platit pořád těch 25 tisíc, ale nájemné bude třeba už 35 tisíc. Celkově tedy vychází lépe koupě.

Je o byty zájem v současné době, kdy zdražují energie?

V současné době zájem klesnul, alespoň co vím subjektivně ze své zkušenosti a od kolegů. Tam, kde bylo dřív třicet zájemců, jsou teď třeba jen dva nebo tři.

Proč zájem klesnul?

Pravděpodobně je důvodů více. Ceny jsou vysoké, zájemci nedosáhnou na hypotéku a mezi lidmi je nejistota související s válkou. A byty se prodávají dráž. Ale to, že klesl zájem, logicky neznamená, že by se byty přestaly prodávat. Když byly dřív desítky zájemců o koupi nemovitosti, stejně nemohli být uspokojeni všichni.

Je pravda, že teď není čas na investici do nemovitosti?

Vhodný čas je vždycky. Ale když na to lidé nemají, tak nemohou investovat.

Jak s tím vším souvisí růst cen nájmů?

Ten, kdo nemá na koupi nemovitosti, půjde do pronájmu. A ten, kdo volné peníze má, může naopak byt koupit a pronajímat ho. Když bude menší poptávka po nákupu nemovitostí, ceny nebudou tolik růst nebo nebudou růst vůbec, ale budou růst ceny nájmů, protože bude poptávka po nich. Roliv tom hrají i uprchlíci, kteří se samozřejmě chtějí také ubytovat. A většina z nich peníze má. A pokud využívají podporu od státu, stát tím vlastně podporuje české občany. Peníze se totiž vrátí českým majitelům nemovitostí, takže zůstanou tady. A Češi budou dál zhodnocovat peníze nákupem nemovitostí a dalšími pronájmy.

Kde je největší zájem o byty?

V Praze.

Jak je na tom Středočeský kraj v porovnání s Prahou?

Tam je spíš zájem o domy. Ale kvůli vysokým cenám a vysokým úrokovým sazbám hypoték klesla poptávka. Ve Středočeském kraji se jejich ceny pohybují i nad 15 milionů, pokud jsou blízko k Praze. A dál od Prahy je 10 milionů normální cena. Nezáleží ale jen na vzdálenosti od Prahy, ale také na občanské vybavenosti konkrétní obce a infrastruktuře. Když má obec dobré reference, chtějí tam bydlet všichni a je vyšší poptávka. Je to stejné jako u ostatních produktů. Když je produkt zajímavý, roste poptávka.

S jakými problémy se ještě současný trh s nemovitostmi potýká?

Rostou ceny stavebních prací. Když náklady na stavbu rodinného domu včetně pozemků a sítí je dnes 10 milionů, nemůže být cena rodinného domu pod tuto částku.

Mám zkušenost ze svého okolí, že se sousedé chtěli nastěhovat do nového domu, ale mají problém, že váznou dodávky komponent nábytku, kuchyní a podobně, takže se stěhovat zatím nemůžou.

To je také problém. Ale nedostatek je jen část problému. Vždycky přijdu na řadu a něco nakoupím. Větším problémem je vysoká cena. Promítá se do ní inflace, růst energií, veškeré náklady…

Iztok Toplák exkluzivně pro VIPosobnosti.cz