Netradiční křest VIP osobností v secesní perle Prahy

Autor: Jana Černá

Kmotři křtu | Foto: František Jirásek
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Velmi neobvyklý křest se konal v  prostorách Obecního domu, který sám dodal společenské události na noblese. Sešly se zde osobnosti, aby pokřtily flash disk zajímavých podcastových rozhovorů. Společenskou událostí provedl moderátor Rey Koranteng.

Rey Koranteng | Foto: František Jirásek

Secesní perla Prahy přivátala známé osobnosti, mezi kterými nechyběl Karel Vágner, Petr Kolář, Jan Čenský, kardiochirurg Jan Pirk, plastický chirurg Jan Měšťák s kolegou Liborem Kmentem, fotbalisti Antonín Panenka a Vladimír Hurška, skladatel Zdeněk Barták, bezpečnostní expert Andor Šándor, významný cévní chirurg Karel Bártik, bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček nebo režisér Jiří Adamec. „Křtí se CD, LP, děti, ale křest flešky moderuji poprvé, “ řekl v úvodu Rey Koranteng, kterého v zápětí doplnil jeden z kmotrů,  Jan Čenský“ „Tak flešku jsem opravdu ještě nikdy nekřtil. Kdyyž člověk dělá s nadšením to, co ho baví, je to na práci hned poznat,“  vysekl poklonu herec a moderátor. Na křest dorazil se severu Čech také pianista Karla Gotta. „V červnu tady budu denně. Budeme mít několik zkoušek ke koncertu, poctě Karla Gotta.“ Ten se koná v O2 aréně 19. června.

Více zde: Jan Pirk na křtu flešky pobavil svým důvtipem

Vlastimil Ježek, Zdeněk Barták, Alka Hájková, Pavel Větrovec | Foto: František Jirásek

Úvodního slova se ujal také generální ředitel Obecního domu, Vlastimil Ježek. „Jsem rád, že v těchto nádherných prostorách, kde se odehrávala historie nejen Prahy mohu přivátat opravdové VIP osobnosti. Restaurační prostory v přízemí Obecního domu jsou secesní ochutnávkou umělecké výzdoby a řemeslné dokonalosti jeho reprezentačního patra. Honosnou podobou se pyšní zejména Francouzská restaurace (dnes Restaurace Obecní dům) s typicky secesní průčelní stěnou se dvěma dekorativními panó s náměty Vinařství a Chmelařství od Josefa Weniga, který vytvořil také postranní nástěnný obraz Praha vítající své hosty. Secesní (a dodnes přesně fungující) hodiny navrhl architekt Obecního domu Osvald Polívka, který je ostatně autorem všech návrhů interiérů Obecního domu, s výjimkou Smetanovy síně a Primátorského salónu. Nepřehlédnutelná je dokonalost řemeslného zpracování všech detailů, včetně původních a skutečně pozoruhodných lustrů. Kdo by si dal tu práci a porovnal fotografie interiéru z roku 1912 (publikované ve Světozoru) s dnešní skutečností, jen s obtížemi by hledal rozdíly: výzdoba i mobiliář zůstaly zachovány také díky velké a přísně památkářské rekonstrukci z druhé poloviny devadesátých let minulého století. Na své si přijdou i milovníci filmů. Restaurace si zahrála například v Menzelově adaptaci románu Bohumila Hrabala Jak jsem obsluhoval anglického krále. Schodiště, po kterém stoupá nádherné pozadí mladičké kurtizány, si můžete užít i vy – vede ovšem pouze k dámským toaletám. Restaurace ve filmu sice předstírá nedaleký hotel Paříž, ale byla a je součástí Obecního domu. Francouzská restaurace byla vždy synonymem prvorepublikové noblesy a kvalitní gastronomie, na kterou dnes navazuje její současný provozovatel, “ přiblížil secesní perlu Prahy Vlastimil Ježek.

Více zde: Producentka Alka Hájková prozradila, komu dala přednost

Petr Kolář se svojí krásnou partnerkou | Foto: František Jirásek

 

 

„Mojí první mediální akcí byla výstava obrazů Karla Gotta v galerii u Pražského jezulátka v květnu roku 1992, produkční spolupráce na slavnostním večeru dokumentu o Lucii Bílé, Život je zebra, a to na podzim roku 2000,“ vzpomíná na svoje začátky Alka Hájková, moderátorka, producentka a spisovatelka, která  v roce 2000 oficiálně založila společenskou agenturu a v roce 2009 iniciovala, produkovala a medializovala například Stříbrnou medaili Prahy k 70. narozeninám Karla Gotta, ve spolupráci s českou mincovnou medaili pro Helenu Vondráčkovou k 50 letům pěvecké kariéry nebo medailonek k 55. narozeninám hitmakera Michala Davida.

dokument Život je Zebra | Foto: Milan Ležák

 

Součástí křtu byl nádherný obraz malířky Olgy Brovchenko, narozeninový dort, na kterém si stejně jako na italských vínech, karibských rumech a skvělé kuchyni hosté pochutnali. Zábava nebrala po dvouleté pauze konce, a tak si všichni měli opravdu co říct.

Více zde: Takhle křtíme poprvé, přiznali kmotři

0