Boj o dokument Karel začal. Kdy ho diváci uvidí v České televizi?

Milan Fridrich, programový ředitel České televize exkluzivně pro VIPosobnosti.cz

Karel Gott | Foto: Bontonfilm
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

K Vánoců patří nejen dárky, nazdobený stromeček a voňavé cukroví. Jejich neodmyslytelnou součástí jsou pohádky. Pamětníci ví, že Štědrý večer se neobešel bez klasiky, tedy Tří oříšků pro Popelku ani vánočního koncertu Karla Gotta. K němu letos přibude na Neflixu dokument Karel. Odvysílá jej také Česká televize a na jaké další pohádky se můžou diváci těšit? Na to odpověděl její programový ředitel Milan Fridrich.

Pane Fridrichu, bez klasických pohádek, filmů na ČT si diváci nedovedou představit Vánoce. Čím zaujmete letos?

Vánoce budou na prvním programu České televize opět pohádkové – začali jsme v hlavním vysílacím čase už 16. prosince a takto pojedeme až do 20. prosince. Na Štědrý den je připravena premiéra pohádky „Jak si nevzít princeznu“ a během vánoc nebudou chybět oblíbené tituly jako „Anděl páně 1 a 2“, Dvanáct měsíčků, Z pekla štěstí, Princezna a půl království, Šťastný smolař nebo Tři veteráni. Z filmů stojí za zmínku „Vesničko má, středisková“, Adéla ještě nevečeřela, „Marečku, podejte mi pero“, Pelíšky, Na samotě u lesa, Dobrý voják Švejk a další. Na ČT2 se diváci mohou těšit na „Vánoce s Belmondem“ – odvysíláme 6 jeho slavných komedií, filmovou sérii „Vinnetou“ nebo slavné filmy jako Někdo to rád horké, Prázdniny v Římě nebo Apartmá v hotelu Plaza… Na ČT3 pak vysíláme každý den pamětnické jako Kotva u přívozu nebo Svatba jako řemen…

Vánoční čas se nikdy neobešel nejen bez pohádky  Tři oříšky pro Popelku, ale také vánočních koncertů Karla Gotta. Můžou se na ně těšit diváci i letos?

Tři oříšky pro Popelku bude letos Česká televize na Štědrý den vysílat na ČT1 20:30. Vánoční koncert Karla Gotta pak před Půlnoční mší na ČT2 po velkofilmu o Ježíši Kristovi s názvem „Největší příběh všech dob“. Karel Gott a jeho hosté bude také v mnoha zábavných pořadech na ČT3, které během svátků odvysíláme.

Libuše Šafránková v pohádce Tři oříšky pro Popelku | Foto: Česká televize

Vy máte zakoupená práva na dokument Karel. Ten ale poběží již na Štědrý den na Neflixu. Jak to s právy je a kdy jej bude vysílat ČT?

Česká televize má vysílací licenci a široké veřejnosti nabídne filmový dokument „Karel“ v televizní premiéře ve svém vysílání v sobotu 15. ledna na ČT1 v hlavním vysílacím čase ve 20:10. Následovat bude repríza záznamu galakoncertu „Karel Gott 70“.

Karel Gott, Rudolf Rokl | Foto: Česká televize

Starší generace diváků dodnes vzpomíná na silvestrovké pořady uváděné Vladimírem Mešíkem. Vracíte se k nim letos a v jakém formátu?

Letos chystáme něco podobného – Největší flám s Jiřinou Bohdalovou. Půjde o originální kompilaci autorských vystoupení, zábavných scének a hudebních čísel – podobně jako tomu bylo u legendárních Silvestrů. Pořad vzniká jako jedna z gratulací České televize Jiřině Bohdalové k jejím 90tým narozeninám. Mezi gratulanty budou Marek Eben, Karel Šíp, Lucie Bílá, Libor Bouček, Jiří Lábus, Oldřich Kaiser, Hana Zagorová, Milan Kňažko, Tomáš Töpfer, Vojta Kotek, Monika Absolonová, Dasha, Michal Dabid, Michael Kocáb, Olympic a spousta dalších. Největší flám začne ve 22 hodin a poběží až do silvestrovského přípitku…

Seriál Marie Terezie | Foto: Česká televize

Nový rok je dnem svátečním. Máte i tady připravenou zajímavou nabídku?

Na nový rok odvysíláme na ČT1 premiéru závěrečného dílu filmové ságy „Marie Terezie 5“. Tento díl série výpravných historických filmů o věhlasné panovnici je situován do let 1760 až 1780. Marie Terezie nechápe, proč se její manžel, František Štěpán, neustále zabývá finančními problémy monarchie, když její prioritou je zajistit trvalý mír a prosperitu monarchie prostřednictvím sňatkové diplomacie. Oběma rodičům přitom dlouho uniká, jak složitým dospíváním prochází jejich prvorozený syn Josef, který se má stát následníkem habsburského trůnu. Kromě přiblížení života Marie Terezie a doby jejího panování nám série dává možnost stát se svědky trnité cesty Josefa II. od privilegovaného a zároveň svými rodiči opomíjeného dítěte přes obtížná léta spoluvlády s matkou, až po závěrečné smíření s odkazem otce i matky. Na ČT2 pro milovníky retro filmů nabídneme oscarovou americkou klasiku „Podraz“, na ČT Art živě „Novoroční koncert České filharmonie 2022“ a na ČT3 pak vzpomínku – silvestr z roku 1987 „Jedeme dál – ve dvou se to lépe táhne“, kterou moderoval Josef Dvořák.

Autor: Alena Hájková