Andrej Babiš: Řeknu vám, co je nedílnou součástí pro to, abych si s lidmi rozuměl

ing. Andrej Babiš exkluzivně pro VIPosobnosti.cz

ing. Andrej Babiš
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Bývalý premiér Andrej Babiš nasbíral během své politické, ale také obchodní kariéry mnoho životních i profesních zkušeností. S jakými lidmi se mu nejlépe spolupracuje, jaké vlastnosti jsou podle něj pro porozumění s ostatními důležité, kdy se nejlépe pozná lidský charakter? Nejen o tom v exkluzivním rozhovoru pro VIPosobnosti.cz.

Co bylo pro vás, pane Babiši, motivací stát se obchodníkem?

Už když jsem byl mladý, přál jsem si mít vlastní auto, bydlení, toužil jsem cestovat. Také mě lákalo studium na zahraničním obchodě. Když jsem toto všechno chtěl již zamlada mít, bylo potřeba, abych si na to všechno sám vydělal.

Jaké vlastnosti, hodnoty uznáváte především?

Tak určitě je to cílevědomost, pracovitost a především serióznost. Mám dojem, že tyto hodnoty se začaly časem ve společnosti vytrácet. Chybí morálka, jsou zde sociální nerovnosti. Hodnoty se změnily, bohužel k horšímu a já jen doufám, že lidi budou mít dostatek trpělivosti, než se vše začne obracet k lepšímu

Pokud jde o odhad, s kým a jak jednat, velkou roli hraje samozřejmě první dojem. Ten je ale potřeba průběžně korigovat, protože mnoho lidí má napoprvé dobré společenské vystupování, kterým může své okolí dokonale zmást. Sám jsem samozřejmě udělal také chyby, spletl jsem se v lidech. Lidský charakter poznáte až ve stresových situacích. Nedílnou součástí pro to, abych si s lidmi rozuměl, je pro mě také vzájemná chemie a důvěra.

Nejen ve vašem oboru je důležité obklopit se kvalitními profesionály. Je pro vás složité takové najít?

Snažím se obklopit lidmi, kteří jsou úspěšnější, lepší než já. Nikdo z nás dnes není odborníkem ve všem. Také mi to umožňuje delegovat pravomoci na lidi, o kterých vím, že své práci rozumí. Najít kvalitní lidi bylo a je těžké. Ti, kteří jsou opravdu úspěšní, mají již vlastní byznys, ale určitě se i dnes najdou lidi, se kterými velmi rád spolupracuji pro jejich odbornost. Je pravda, že někdy manažeři schopnější partnery, než jsou oni sami, nechtějí. Mají strach, aby je nepřeskočili. Pro někoho je složité, těžké, akceptovat skutečnost, že je tady mnoho lidí, kteří jsou úspěšní, pracovití.

Se kterými lidmi rád spolupracujete?

Pro mě je důležitý charakter, loajalita, spolehlivost, ale také emoční a sociální inteligence.

Vy jste aktivně vstoupil se svým hnutím ANO do politiky, mluvíte s lidmi. Kde je podle vás příčinou jejich nespokojenosti?

Lidi měli příliš velká očekávání. Ta se ale doposud nenaplnila. Mysleli si, že se po roce 1989 vše změní a ono se tak doposud nestalo. Ale vše najednou změnit nelze. A právě tato skutečnost je vede k frustraci, pocitu beznaděje, ztrácí naději, že se jim bude dařit lépe.

Celkově se podle mého názoru změnila doba. Dříve se starali lidi jen sami o sebe, aby měli dostatek jídla, kde spát, starali se o rodinu, ale především o rodiče. Tyto zvyklosti, tradice se dědily z generace na generaci, dnes je tomu naopak. Všichni čekáme, že se o nás někdo postará. Bohužel i od našich rodičů. Mnoho starých lidí, kteří žijí jen z důchodu, mnohdy v domovech důchodců, daleko od svých dětí, naopak pomáhají svým dětem.

Jedna etapa života je za vámi. Co vás čeká dál?

Rád bych již začal něco nového vymýšlet, tvořit. Jsem člověk, který nerad ztrácí čas.

Autor: Alena Hájková