Zuté boty a společenský oblek na návštěvě. Co je horšího než díra v ponožce?

Jana Černá

Model Jakub Hájek | Foto: Adrian Šetlík
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Návštěvy jsou nejen o příjemném setkání, zábavě, ale také určitých společenských pravidlech. Jako hosté přicházíme s dárky. Muži nosí ženám květiny, svým protějškům láhev, dětem něco na zub. Oblékáme se podle toho, na jakou příležitost jsme pozváni. Na zahradní grilování volíme jiné oblečení než na oslavu narozenin.

S oblečením a obuví na zahradní párty si hlavu nelámeme. Horší je to v uzavřeném prostoru hostitele. U nás je zvykem se na prahu domova přezout a vltět do bačkor. I návštěvy mají pro nás nachystané přezůvky. Ty však s elegantním oblečením mužů a žen působí komicky a neesteticky.  Pokud přijíždíme MHD, brodíme se bahnem, pak je přezutí na místě. Během jízdy autem se naše obuv neušpiní. „Tady záleží na velkorysosti a možnostech hostitele,“ vysvětluje Alka Hájková, poradkyně v oblasti etiketa. „Rozhodně je lepší alternativa přezůvky než nechat hosta běhat bosého. Pokud víme, že se budeme přezouvat, můžeme si vzít do tašky náheradní společenské boty.“

Před odchodem z domu bychom si měli boty nejen vyčistit, ale také zkontrolovat ponožky, punčocháče. Díra v nich může vyvolat po zutí bot rozpaky, úsměv.  Nejhorší, co se může stát jsou zapáchající nohy, které odhlaí zuté boty. Tady už nám na místě nepomůže nic.

0