Chystáte se do letadla? Přibalte si pojištění i desatero

Jan Čížek

Foto: Letiště Praha
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Už teď je podle informacích cestovních kanceláří a Letiště Praha jasné, že nás čeká velmi náročná sezóna. Lidé kupují zájezdy k moři především na kratší dobu, mnoho atraktivních destinací je již vyprodáno. Někteří se chystají na dovolenou autem, jiní busem. Součástí vaší dovolené je také pojištění. Co čeká ty, kteří se rozhodli pro cestu letadlem?

Zajistěte si pohodový let | Foto: Alena Šulcová

Abyste si užili svojí dovolenou, nezapomeňte na úrazové a cestovní pojištění. Příjemný pobyt i sportovně adrenalinový zážitek může vystřídat zranění. Kromě zdravotních komplikací, dohadovaní, kdo úraz zavinil, stojí i stovky tisíc korun. „Pokud jede klient do zahraničí, tak se určitě vyplatí kvalitní cestovní pojištění, které zajistí úhradu případných léčebných výloh a krytí odpovědnosti. Výhodou je také dobrá životní pojistka. Při zranění klientovi  jeho cestovní pojištění uhradí nejen pobyt v nemocnici, ale také další výdaje s tím spojené. Odpovědnost za škody nám zajistí, že pokud někoho zraníme, něco rozbijeme, bude uhrazeno s této pojistky a životní pojištění se postará o finanční kompenzaci za vzniklý úraz,“ vysvětluje pro VIPosobnosti.cz Lukáš Martínek z pojišťovny Allianz.

Důležité je mít lékařskou zprávu i účty o zaplacení potřebných výdajů.  Je velmi důležité se vždy spojit s pojišťovnou, u které jste uzavřeli příslušnou smlouvu.

Pro příjemné cestování v hromadné dopravě je potřeba být k ostatním lidem tolerantní, dodržovat určité společenské zásady. „Pravidel není hodně, stačí poděkovat, požádat o cokoliv, respektovat to, že ne pro každého je cestování v letadle příjemné. Především pro děti může být dlouhý let úmorný. Je zapotřebí počítat s různými nepředvídanými událostmi a neočekávat pohodlí domova,“ říká Alka Hájková, poradkyně v oblasti etikety. Kdysi jsme si vystačili s desaterem. Právě to přináší pro vaše klidné odbavení a let také Letiště Praha:

Pozor na rozměry kufrů | Foto: Letiště Praha
  1. Přečtěte si pravidla letecké společnosti, se kterou odlétáte o rozměrech zavazadla
  2. Zakázané předměty nechte doma
  3. Cennosti i elektroniku včetně powerbanky nebo elektronické cigarety dejte do příručního zavazadla
  4. Dodržte čas odletu i příchodu ke gatu
  5. Časový předstih vám pomůže zvládnout i nečekané situace
  6. Přijeďte na letiště minimálně 2 hodiny předem
  7. Hned po příjezdu jděte k přepážce na odbavení
  8. Po odbavení pokračujte ihned na bezpečnostní nebo pasovou kontrolu
  9. Tekutiny na palubu letadla jsou povolena jen v baleních do 100 ml a zabalené v jednom litrovém průhledném sáčku
  10. Po bezpečnostní kontrole zkontrolujte stav letu na monitorech, pokud se zobrazuje „gate open“ nebo „boarding“, pokračujte přímo do gatu

Všechny tyto přípravy vám ulehčí nejen samotný odlet, pobyt, ale také řešení nenadálých situací.

Allianz, Letiště Praha

1