Štědrý večer si zaslouží eleganci. Co k ní patří?

Jana Černá

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Dlouho očekávaný den je tady. Především pro děti je to nekonečné čekání na dárečky od Ježíška, které si krátí u pohádek nebo společnými přípravami. Odpoledne čeká hospodyňky vaření večeře. Pánové by se měli ujmout obsluhy pití. Vychladit sekt, víno, ale i pivo, které ke štědrovečenímu menu patří. K tomu nachystat skleničky, a to i na nealko nápoje. Vyleštěné nádobí a příbory dodají  na vánočním ubrusu lesku i eleganci.

Foto: Pixabay

K talířům můžete přidat i snítku jmelí, větviček podle vlastní fantazie. Pěkná dekorace dodá na vánoční útulnosti i atmosféře. Cibulákový nebo porcelánový servis společně s křišťálovými skleničkami zase noblesu a svátečnost. Aby vše ladilo s prostorem, ve kterém budete večeřet, zvolte podobné barvy, tón v tónu. Nikdy nic nezkazíte zlatými, stříbrnými doplňky, které se večer při svíčkách v prostoru krásně třpytí. Na stole se vyjímá květina, jejíž dekoraci si můžete nechat v květinářství vyrobit na míru.  Svícen se svíčkami v jemných barvách dotvoří celkovou útulnost.

Foto: Pixabay

Ke Štědrému večeru patří i hudba. Pokud máte doma muzikanty, můžete si před večeří zahrát na piáno a zazpívat koledy nebo si pustit reprodukovanou hudbu. Velmi povznášející jsou například Vánoce ve Zlaté Praze, které nazpíval Karel Gott v Týnském chrámu za doprovodu pražských madrigalistů, a to v roce 1969.  Pokud budete hotovy se všemi přípravami, nezapomeňte ani sebe obléct do svátečního. Je to přeci jen výjimečný den, který si zaslouží výjimečnou pozornost. Především si užívejte společné radosti a krásy těchto svátků.

0