Vánoční přání. Osobní potěší nejvíc

Jana Černá

Vánoční přání | Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Přichází čas, kdy rozesíláme vánoční a novoroční přání. Každé, které obdržíme nám udělá radost, jsou ale i taková, která zahřejí u srdce. Ve fantazii se meze nekladou. Proč některá končí v koši?

Mnozí z nás pamatují vánoční pohlednice, které putovaly přes poštu do kaslíku několik dní. K nejkrásnějším patřily ty Ladovy. Dýchala z nich útulná atmosféra, klid a pohoda rodinného krbu. Na druhé straně jsme rukou napsali adresátovi přání, které jsme stvrdili podpisem. Bylo osobní, a to nejen proto, že jsme si s tím dali práci od koupi pohlednice, přes psaní a zaplacení známky až po odeslání poštou.

V časech pevné linky jsme také vytočili číslo příbuzných, přátel, se kterými jsme povyprávěli a na závěr popřáli vše hezké… I dnes můžeme přes mobil zvolit tuto příjemnou variantu, která je osobní a udělá radost.

Foto: Pixabay

Dnes v čase elektronocké pošty, sociálních sítí píšeme většinou přes klávesnic, a to včetně podpisu. „Nejhorší jsou ta přání, která jsou neosobní, okopírované básničky, které můžou přijít vtipné odesílateli, ale ne adresátovi,“ říká Alka Hájková, poradkyně v oblasti etikety. „I v této technické době bychom měli alespoň na začátek přání napsat jméno a podepsat se.“

Dříve se psaly Vánoce s malým „v“, dnes píšeme velké. Silvestr píšeme s velkým S, sejdeme se na Silvestra taktéž. Zapeklité bývá někdy přání na nový rok. Pokud máme na mysli celý další rok, pak píšeme malé „n“. V případě jen dne 1.1. je Nový rok s velkým „N.

Ať už se rozhodnete pro jakokoliv variantu, věřte, že osobní přání v mluvené i písemné podobě je tím nejkrásnějším.

Krásné Vánoce a zdraví po celý nový rok!

 

0