Potvrzeno. Karel Havlíček se ve prognóze finanční pomoci vlády nemýlil

Alka Hájková

ing. Karel Havlíček | Foto: Jiří Gabriel
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

V souvislosti s neustále rostoucí cenou elektřiny a plynu premiér přislíbil lidem finanční úlevy. Jeho slova potvrdil i ministr financí Zbyněk Stanjura. Ze slibovaných až patnácti tisíc korun možná zůstanou dva tisíce. První otřesy přijdou hned po létě, další během příštího roku, kdy lidé dostanou vyúčtování. To nahraje nejen finančním spekulantům, ale také exekutorům, kteří jsou vždy neúprosní.“Jejich slibům o finančních úlevách se věřit nedá. Zatím vše, co vláda řekla, byly skutečně pouze sliby,“ říká pro VIPosobnosti.cz bývalý ministr dopravy a obchodu Karel Havlíček, který se ve své prognóze zřejmě nemýlil.

Petr Fiala slíbil lidem finanční úlevy. Věříte mu? Neustále opakuje, že vše je v řešení, ale ono se asi nedá všechno řešit donekonečna.

Premiér víceméně jen neustále opakuje, že je v České republice a v Evropě špatná energetická a ekonomická situace, což všichni vědí. Zůstával v teoretické rovině. Místo toho, aby ukázal nějakou vizi a aby ukázal rozhodnost vlády, pouze brečel nad rozlitým mlékem. Jsou to slova vyplašeného premiéra, který má velký reputační problém se svou vládou nebo minimálně s některými jejími členy a který potřeboval odklonit pozornost někam jinam. Myslím si, že koho nevyděsil nebo nevyplašil, toho v každém případě zklamal. Jeho slibům o finančních úlevách se věřit nedá. Zatím vše, co vláda řekla, byly skutečně pouze sliby.

 

Dočkají se tedy lidé, firmy, podle vás, nějaké významné podpory?

Ono je něco jiného být v opozici a vše kritizovat, a něco jiného je mít nějaké výsledky. Současná vláda ještě žije v té marketingové rétorice před volbami, kdy slibuje hory doly. Ale myslím, že lidé to vidí. Všichni přece vidí, že energetická podpora zatím nebyla vůbec žádná s výjimkou naprosto miniaturní podpory pro některé sociálně slabé rodiny v rámci příspěvku na bydlení. Firmy od začátku roku nedostaly vůbec nic. Jen takové ty sliby, že na konci roku už konečně tedy něco nastane. Když se podíváme jinam, vidíme, že nakupujeme elektřinu několikanásobně dráž než třeba ve Španělsku nebo v Portugalsku. Jak máme vysvětlovat našim firmám, že mají fungovat, když jejich španělští konkurenti nakupují elektřinu sedminásobně levněji, protože ji tam zastropovali? Jak máme vysvětlovat našim domácnostem, že mají dražší energie a pohonné hmoty než v okolních zemích jenom proto, že vláda má jako svoji jedinou mantru rozpočet, který navíc stejně už není schopná splnit? Jedním dechem nám říká, že do roku 2025 budeme mít 1 200 miliard rozpočtový schodek, a druhým dechem vidíme, že nepodporuje domácnosti, firmy, a navíc ještě omezuje investice do dopravy.

Více zde? Dočkáme se od Petra Fialy pomoci? Jeho slibům o finančních

339