Pohřeb. Dvě věci, na které byste neměli zapomenout

Autor: Jana Černá

Foto | Alena Šulcová
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Přidat na Seznam.cz

Rozloučení s našimi blízkými je velmi traumatizující. Na společenské chování v tu chvíli není prostor. Přesto bychom měli dodržet alespoň základní pravidla. Která to jsou?

Vypravit na cestu zesnulého vyžaduje nejen sílu, ale také organizaci. Naplánovat musíme detailně veškeré přípravy související s kremací, ale také pohřební hostinu. Důležité je obeslat pozůstalé a hosty, kterým chceme odchod člověka sdělit. Nejvhodnější forma je parte, na kterém sdělíme potřebné informace. Samozřejmostí je telefonický kontakt. Také je potřeba najít vhodný pohřební ústav, o kterém víme, že je solidní a restauraci, kde chceme uspořádat hostinu, na které se rozloučíme se zesnulým. Tady je zapotřebí velmi pečlivě vybírat hosty, aby se setkání nezvrhlo v hádku o dědictví a další výčitky. Co je potřeba také dodržet?

Kondolence

Upřímnou soustrast nepřejeme, ale vyslovujeme. Tato slova vnímají pozůstalý velmi citlivě, proto volíme taková, která zmírní žal a napětí.

Počet květin

Přinést můžeme věnec, květiny v libovolných barvách, jejich počet ale musí být vždy sudý. Na stuhu můžeme nechat napsat text, o kterém si myslíme, že vystihuje náš vztah k zesnulému.

I přesto, že cítíme neskutečnou bolest, právě tímto, ale také vhodnou fotografií, hudbou i oblečením můžeme vzdát hold člověku, kterého jsme si vážili, byl nám blízký a přejeme si, aby jeho odchod provázela lehkost i krásné vzpomínky.

0