Pacient musí vycházet s lékařem. Proč ne naopak, vysvětluje přední terapeut Ajey Bobade

Alka Hájková

Znalost ayurvédy nám dovoluje žít zdravě | Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

„Pokud žiji správně, netvořím si psychické nebo fyzické konflikty“. Jak se liší ayurvéda od klasické medicíny, jak zklidnit mysl, jak důležitá je u lékaře emoční a sociální inteligence, je opravdu nutné navštěvovat doktory?

Ajay Bobade je profesionálním terapeutem. Své znalosti si do života přinesl z rodiny, protože jeho děd byl významný ayurvédský lékař a astrolog. V Indii studoval tradiční védskou a jógovou filozofii a sanskrt, což je základ pro ayurvédu, která několik tisíce let a vychází z tradičních, starých textů. Nejen jako terapeut nasbíral mnoho zkušeností, o které se v mini seriálu o zdravém životním stylu pro VIPosobnosti.cz podělil.

Indický lektror jógy Ajey Bobade | Foto: yogasury

 

Po mé nedávné návštěvě Indie jsme si povídali o tom, v čem se ayurvéda liší od klasické lékařství. V čem přesně?

Ayurvéda je založena na logice a klasické lékařství na evidenci. Samozřejmě, že každá medicína používá logické struktury, ale základem pro klasickou medicínu je evidenční, proto se mu říká evidenční medicína. A ayurvéda používá různé hypotézy a zkušenosti, na základě, kterých se léčí.

Tady v Česku se věnujete lektorství jógy a ájurvédy. Co si pod tím přesně můžeme představit, jak změní studium náš pohled na život, na svět?

Ayurvéda se dá studovat dvěma způsoby. První je ten klasický na univerzitě v Indii, kde po šestiletém studiu dostanete titul O.M.D. podobný jako MUDr. Navštěvují vás pacienti, kterým provedete diagnostiku a na jejím základě pomáháte k uzdravení. Tato práce není pro všechny, protože musíte mít touhu pracovat s lidmi a pochopit zdravotnictví.

Druhá metoda je pro lidi, kteří ji nestudují, ale chtějí ji poznat. Ayurvéda také například učí, jakým způsobem máme kontrolovat svoji životosprávu. Pokud žiji správně, netvořím si psychické nebo fyzické konflikty. Člověk, který tuto nauku studuje, nemusí navštěvovat doktory tak často, jako doposud. To je nekonečné studium, studiu života.

Pokud školu vystudujete a nechcete dál pracovat s lidmi, určitě vám to pomůže pro sebe. U nás se říká, že někoho učit, někomu pomáhat je vedlejší účinek znalosti. Tedy, že nejdříve člověk čerpá znalosti pro sebe a když je nasbírá, učí je ostatní.

 

Ano, ale o předávání zkušeností, rad musí být z druhé strany zájem, jinak se pomoc míjí účinkem.

Pokud člověk nepřijde s nataženýma rukama, nemůžete do nich nic dávat. Jinak pokud dáváte i přes to, propadnou vaše rady mezi prsty na zem.

Nacházíme se ve velmi náročné, stresové době. Poradíte, jak zklidnit mysl, uchránit se?

To není dobou, ale námi. Pokud nás nějaká činnost stresuje, přestaňme ji dělat. Důležitá je zase naše inteligence a správná konzistentní aktivita.

 

Jak důležitou roli u lékařů hraje sociální a emoční inteligence?

Záleží, jakému oboru se věnují. Na to, aby komunikoval s lidmi a byl dobrým odborníkem ji úplně nepotřebuje. Pokud má tu společenskou inteligenci, která je tady dostačující tak je to dobře. Na druhou stranu psychologové nebo psychiatři emoční a sociální inteligenci potřebují. Naopak například pro chirurga, který pracuje většinou s lidmi pod narkózou není na prvním místě.

Musí lékař umět vycházet s pacientem?

Ne. To je zase ukázka klientského přístupu. Pacient musí vycházet s lékařem. Potřeba vychází z pacienta, ne lékaře. Proto, když vám lékař něco řekne, doporučí, co a jak používat, předepíše léky, a pacient řekne, že to takhle nechce, tak  ať k lékaři nechodí. Lidi, kteří nejsou prospěšní společnosti, přírodě, nechtějí poslouchat, tak musí věci, problémy řešit přirozeným způsobem, což znamená, že se budou trápit a dříve umřou.

Yoga Surya International