Od koní si odskočím do divadla. Jen kdyby bylo víc šero, říká Václav Vydra

Alka Hájková

Václa Vydra | Foto: Jaroslav Hauer
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Herec, který nezkazí žádnou legraci. Jeho životní nadhled, láska ke koním a divadle je obdivuhodná. V současné době Václava Vydru můžeme vidět ve Hvězdném létě divadla Kalich, které nabízí pohodové večery a skvělé komedie na prestižní zastřešené letní scéně. Proč se mu na na ní nehraje nejlépe a jak stráví léto? Nejen o tom exkluzivně pro VIPosobnosti.cz.

Václave, v čem je pro tebe rozdíl mezi letní scénou a uzavřeným divadlem?

Je to něco jiné. Já tomu říkám divadlo kouzla zbavené, protože když se hraje od 19 hodin je ještě světlo. A divadlo by mělo být intimnější. Umělé osvětlení na pódiu vytvoří potřebnou iluzi, kouzlo. A právě to je na divadle to pěkné. Ale nakonec nevím, jestli Shakespeare hrával za světla na těch sudech nebo až v noci při loučích. Ale pokud se hraje venku, jsem raději, když se začíná až do devíti hodin, aby alespoň ta druhá půlka už byla po tmě.

Václav Vidra v divadle Na Vinohradech | Foto: Alena Šulcová

Richard III. se na Pražském hradě hraje také na otevřené scéně…

V tom nehraju, tak mi to zas tak nevadí

Co dalšího tě čeká?

Těším se z každého dalšího dne, který smysluplně naplním. Ať je to u koní, v divadle, kdekoliv. Co se týká herecké profese, nic nového netočím. Ne, že bych to všechno odmítal, ale nikdo mě zatím neoslovil.

Šel bys například do seriálu Ordinace v růžové zahradě?

Momentálně asi ne, ale nikdy neříkej nikdy.

Jak vzpomínáš na svoje úspěšné role?

Těžiště mé práce bylo vždycky víc na divadle. Ale samozřejmě jsem natočil pár filmů, inscenací, seriálů, které jsem měl rád. Třeba Život na zámku, Modrý den, Černí baroni. Z pohádek S čerty nejsou žerty nebo Z pekla štěstí.

A co Kameňák?

Tak na tem moc rád vzpomínám. Byla to práce, lterá se ke mně mnoholet vracela a těšila mě.

Vyjmenoval si tu převážně lehké žánry přesto, že v divadle Na Vinohradech hraješ i ty vážnější. Kterým dnes dávají lidé přednost?

Zásadně se chtějí bavit. Ty těžší kousky dnes ve větších divadle nemají své publikum. Je to škoda, ale je to dnes tak.

Ptát se milovníka koní, co bude v létě dělat, je asi zbytečná otázka…

Nic se nezmění. Stejně jako po celý rok budu pracovat u koní. Odtud si odskočím na letní scény divadla, což mě také moc baví, jen kdyby bylo víc šero. Aby se na nás museloposvítit a diváci seděli ve svém pohodlném přítmí.