Tajemství královské rodiny pro nás bylo zajímavým poznáním, říka Alka Hájková

Radek Velecký

Alka Hájková | Foto: Jaroslav Hauer
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Indie, jak ji neznáte. To je vyprávění spisovatelky Alky Hájkové o její cestě do země, odkud pochází. V knize PRAHA – DILLÍ, život mezi dvěma světy popisuje nejen, jak na ni země zapůsobila, ale také vzpomíná na své adoptivní rodiče, české diplomaty, kteří si ji odtud přivezli. S jakými otázkami se musela po příjezdu do Česka vypořádat, jak na ni země zapůsobila a jak vnímá současnou Evropu?

Lotosový chrám v Dillí | Foto: Alka Hájková

V posledním rozhovoru jsem se vás ptal, jestli o svém pobytu napíšete knihu… 

Ano, po návratu jsem měla krásné zážitky, které jsme chtěla zvěčnit nejen pro lidi, které tato země zajímá, ale také pro své děti, rodinu. Myslím si, že to, co jsme tam zažili už se opakovat nikdy nebude. To jsou zážitky, které se jen těžko popisují. A na každého působí jinak, podle toho, jestli do Indie jedete jako turista nebo jako jámvlastně domůk, do míst, kde mám své kořeny.

Nedávno proběhl křest této knihy netradičně. V indické restauraci, s indickým občerstvením Kdo byli kmotři?

Chtěla jsem, aby křest, setkání, symbolizovalo Indii, takže jsem požádala pana Wadheru, abychom v jeho indické restauraci mohli knihu pokřtít. Kmotry byly samozřejmě moje děti. Jakub a Jan. Dále to byl Jadran Šetlík, který tady odhalil obraz s mým portrétem, Jana Adamcová, právě u nich ve vile bydlí indický velvyslanec, Karel Voříšek, který mi poradil, abych si psala deník. Křtu se zúčastnily také další osobnosti. Křtilo se barevnými plátky růží, protože Indové květiny milují stejně jako já.

Křest knihy PRAHA – DILLÍ | Foto: Jaroslav Hauer

O čem ta kniha přesně je? Co v ní popisujete a nač se mohou čtenáři těšit?

Pro ty, kteří rádi cestujhí do této země a mají různé pocity, dotazy, popisuji cestu po Zlatém trojúhelníku, tedy DILLÍ-AGRA-JAIPUR.  A samozřejmě o své cestě do tehdejšího Československa, kdy si mě sem přivezli jako batole čeští diplomaté. Velmi zajímavý byl pro nás pohled do královské rodiny, poznat jejich způsoby, mentalitu atd.

Po návratu z Indie jste se musela určitě vypořádat s mnoha dotazy. Například proč jste tam jela? Co jste tam hledala? Jaké to tam asi hnusné musí být? Co byste vypíchla asi jako nejhorší mýty o Indii?

Jela jsem tam proto, že jsem chtěla poznat svoji zemi, jak se změnila. Odlétala jsem s rozporuplnými pocity, vracela se plná krásných dojmů a zážitků. A protože Indie je velmi mystická země, po návratu jsem se cítila zdravější než kdy jindy. A otázky? To je pořád dokola. Indie je špinavá. Zaprvé je to netaktní dotaz, pro člověka, který odtud pochází, za druhé Evropa mně čistá úplně dnes nepřipadá. A když se vydáte za plot již zmíněných hotelů all inclusive, tak tam žádný pořádek určitě nenajdete.

Kniha | Foto: Barbora Ondřichová

A zmiňujete to i ve své knize?

Ano. To, že jsou v Indii místa, která jsou pro Evropany nevábná se dá předpokládat. Ale najít toto ve vysplěých evropslých zemích, které staví svoji image na vyspělosti je trochu zvláštní. Nakonec všichni máme v paměti nepořádek na Staroměstksém náměstí po fotbalovém utkání. Těch příkladů je mnoho. A kde je policie, úcta k tomu, co se tady za léta vybudovalo? Indové ctí tradice, mají úctu ke svým bohům, řekám, všemu živému. To se tady začíná vytrácet.

Chystáte se do Indie opětovně? Jaký bude druhý cíl cesty? Co třeba pomoci vzájemnému kulturní a obchodní výměně s touto rychle rostoucí ekonomikou světa?

Ráda bych bych navštívila například sever Indie, podhůří, jižn šást Goa a samozřejmě Dilí. V současné době spoluracuji se sklářem panem Jabůrkem, jehož díla obdivuje také Orient. Právě v Indii