Nejsem démon, říká Andrej Babiš

Alka Hájková

ing. Andrej Babiš | Foto: hnutí ANO
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Je pro Babiše role prezidenta výzvou, s čím se těžko vyrovnává, jaký má vztah ke kultuře, co je cílem v případě výhry v prezidentských volbách? Nejen o těchto tématech s Andrejem Babišem v otevřeném, exkluzivním rozhovoru pro VIPosobnosti.cz.

Pane Babiši, skončil nám starý rok. Dal jste si na ten nový nějaká předsevzetí, a co byste popřál lidem?

Předsevzetí mám každý rok stejné, chtěl bych zhubnout. Jenomže se už znám. Takže ráno vždycky začínám s neotřesitelným předsevzetím hubnout a večer pak skončím s čokoládou před spaním. Ale zkusím to letos vydržet a opravdu zhubnout. Pokud jde o to, co bych lidem popřál, tak samozřejmě především zdraví, protože zdraví je základem všeho. A samozřejmě s touto vládou i štěstí a peníze, protože pomoci od pětikoalice se občané žádné pomoci nebo zastání nedočkají. To spíš podrazů a rad o svetrech.

Po Novém roce začíná vrcholit prezidentská kampaň, která se opět ponese na vlně emocí i útoků. Je, respektive bude pro vás těžké nereagovat na kritiku nejen médií, ale i dalších hradních kandidátů?

Dřív by bylo, teď už ani ne. Povznesl jsem se nad ty útoky, ani je vlastně nevnímám. Život je krátký. Pokud někdo má neustále potřebu řešit Babiše, je to jeho boj. Kritika mi nevadí, protože pro to, co dělám, mám argumenty a dokážu si své kroky obhájit. Vadí mi lži a těch je v médiích za poslední roky bohužel hrozně moc. Kritiku mých protikandidátů neřeším. Je to stále to samé, nemají moc co nabídnout, tak jedou program antiBabiš.

Součástí kampaně je osobní komunikace s lidmi. Jednou z nich je profesní a osobní image, která by měla být přesvědčivá. Musel jste ji hledat nebo jste vsadil na zkušenosti a přirozenost?

Nemám žádnou profesionální image, na nic si nehraju, nestylizuju se do nějaké role. Ten Babiš, kterého lidi vidí naživo, se kterým se baví a fotí se, je ten skutečný, autentický Babiš. Ne démon, jak mě dlouhodobě média vykreslují. Proto si myslím, že osobní kontakt je strašně důležitý, a proto tak rád jezdím mezi lidi. Zadostiučiněním pro mě vždycky na výjezdech je, když třeba slyším, že ten Babiš na živo je úplně normální člověk.

Andrej Babiš s maželkou na návštěvě v USA | Foto: hnutí ANO

Nacházíme se v čase, kdy to, co platilo dnes, je zítra jinak. Cítíte se dostatečně flexibilní na vyrovnávání těchto rychlých změn?

Jasně, že ano. Jsem manažer, zažil jsem spoustu situací v byznysu i politice, kdy jsem se musel rozhodnout hned a jednat. Naopak v takových situacích funguju na 200 procent. Jsem urputný, pracovitý, a ve chvílích krize obětuju veškerý svůj čas a zkušenosti pro zájmy českých lidí. Měl jsem to tak jako premiér a v roli prezidenta by to nebylo jinak.

Velké umění je jednat s lidmi. V případě role prezidenta i na mezinárodní-světové úrovni. Jsou tato jednání složitější než na domácí půdě?

Když umíte jednat s lidmi, nebojíte se jich, tak je v podstatě jedno, s kým se bavíte. Ale když umíte cizí jazyky, tak jsou ta zahraniční jednání samozřejmě mnohem snazší a také efektivnější. Možná i proto mám mezi světovými státníky několik přátel, a s některými z nich jsem v kontaktu i teď, kdy jsem jen v roli opozičního poslance.

Získat si voliče, příznivce je také umění. Důležité je během chvíle zaujmout, mít co nabídnout. S čím přicházíte vy?

Nemám žádný zvláštní recept. Na nikoho si nehraju, nad nikoho se nepovyšuju a poslouchám, co mi lidi říkají, když za nimi jezdím do regionu nebo čtu zprávy od nich na všech svých sociálních sítích.

ing. Andrej Babiš | Foto: hnutí Ano

 

Vy jste nejen byznysmen, ale také máte léta praxi v politice, což je velmi důležité, protože bez odbornosti, znalostí i zkušeností se jakákoliv profese potom nevykonává profesionálně. Patří k vašim přednostem například timemanagement, delegování, odhad, strategie, krizová komunikace, vedení k úspěchu?

To nejsem schopen jednoznačně říct. Spousta lidí se směje někdy mému mikromanagementu, ale já jsem už dost starý na to, abych věděl, že důležité jepředevším umět proměnit slova v činy a dokázat věci dotahovat do konce. A to i tehdy, když už dopředu víte, že to bude trvat dlouho. Myslím, že neexistuje žádný zázračný klíč k úspěchu – nejdůležitější je mít chuť pracovat a pracovat naplno.

Je pro vás v tomto nepříznivém společensko-ekonomicko-politickém čase role prezidenta výzvou?

Spíš by to pro mě bylo posláním. V dnešní těžké době, kdy priorita současné vlády není naše země, potřebují naši občané i firmy někoho, kdo by se jich zastal, kdo by vládu tlačil k tomu, aby lidem pomáhala. Pětikoalice má v současné době pod kontrolou vládu, Sněmovnu, Senát. Když bude mít na Hradě i svého kandidáta na prezidenta – tedy pana Pavla, paní Nerudovou nebo pana Fischera – ztratí jakékoli zábrany. Zvyšování daní, zvyšování odchodu do důchodu, zavádění školného, placené zdravotnictví… Proslýchá se, že to všechno pětikoalice chystá až po prezidentských volbách, aby na začátku roku lidem nedala důvod proč volit Babiše. Vládní politici nekopou za lidi, ale za sebe. A já doufám, že si to tentokrát většina občanů uvědomí a neskočí jim na lep.

Je o vás známo, že máte rád kulturu, kterou podporujete. Před Vánoci jste navštívil s manželkou Národní divadlo, operu Čajkovského, Louskáček. Uvažujete o tom, že byste jako prezident zavedl nějaké hudební akce na Hradě tak, jako Václav Klaus Jazzy na Hradě?

Jazz není úplně moje srdeční záležitost. V každém případě bych ale Hrad chtěl mnohem více otevřít lidem – rodinám, seniorům, pro děti bych udělal speciální dětský den na Hradě. Chtěl bych, aby Pražský hrad byl místem, které žije, kde se idé setkávají a ano, aby tam probíhaly i různé společenské a kulturní akce. Totéž by platilo i o zámku v Lánech.

Máte tah na branku. Co je v případě prezidentské výhry vašim cílem?

Vždy jsem chtěl pomáhat lidem a být užitečný pro tuto zemi. I nadále bych mezi své priority zařadil hlavně zdravotnictví, prevenci proti rakovině a péči o duševní zdraví. Chci být hlasem našich občanů a našich zaměstnavatelů. Být akční, silný, zkušený, pracovitý, čitelný a hlavně nezávislý prezident, který za své zvolení nebude vděčit žádným lobbistům nebo podnikatelským skupinám a nebude jim muset skládat účty.