Nové zaměstnání, jsem jedno velké ucho. Jak se hned neztrapnit?

Jana Černá

Jsem jedno velké ucho | Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Začátkem nového roku někteří z nás mění zaměstnavatele. Přestup do nové práce může být pro mnohé stresující, nepříjemný, jiní se zase těší na nové kolegy, náplň práce, změny, které sebou nese. Každopádně platí pár pravidel, které nám pomůžou se v novém kolektivu cítit dobře.

Pokud jste se s bývalým zaměstnavatelem rozešli ve zlém, rozhodně o tom hned neinformujte nové kolegy. Budete-li pomlouvat, dají vám ihned nálepku drbny. A to se týká i mužů. „Rozhodně není vhodné ihned vyprávět o svých soukromých strastech a slastech. Přílišná otevřenost je na škodu stejně jako upjatost a nemluvnost,“ říká Alka Hájková, poradkyně v oblasi osobního a profesního růstu. „Pokud si nejsme jisti, jak začít komunikaci,  je vhodné zvolit obecná témata. Rozhodně to není politika, finance nebo náš intimní život. Chcete-li mít úspěch, zajímejte se o druhé, a to v případě, že o to sami stojí. Zeptat se můžete na cokoliv, ale s mírou.“

 

Pokud vycítíme, že naše dotazy, povídání o čemkoliv je druhým nepříjemné, je lepší komunikaci ukončit. Naše nesympatie ale nemusí být jen o slovech. Jsou lidé, kteří páchnou potem, jsou cítit z úst nebo mají oblečení samý vlas. Nepříjemní jsou také ti, kteří s nastraženými uši poslouchaji hovory druhých, stojí nenápadně za dveřmi a při telefonických hovorech ostatních jsou jedno velké ucho. Tady už se těmto lidem začínáme programově vyhýbat. Upozornit na tyto nedostatky bývá těžké, proto je lepší, aby nadřízený sám našel vhodnou formu sdělení.

Těžké je to i s konfliktními lidmi a těmi, kteří mají pravdu za každou cenu. I když tomu tak je, rozhodně ji neprosazujte v prvních měsících v novém zaměstnání. Sdělit můžete komukoliv, cokoli, ale vše s mírou, ve hodný čas a zásadně mezi čtyřma očima. Jedině tak se vyhnete nevraživosti, nesympatiím, se kterými se jen těžko chodí každý den pro práce. Ne nadarmo se také říká: Der Ton macht die Musik.

0