Jaroslav Dušek? Znám případ vítězství ducha nad hmotou, říká přední cévní chirurg

Alka Hájková

MUDr. Karel Bártik | Foto. se souhlasem Karel Bártik
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

V těchto dnech se doslova rozhořel spor o vyjádření Jaroslava Duška k příčinám rakoviny. Někteří odborníci se shodují, že psychika je velmi důležitou součástí léčby. Letité zkušenosti ze své lékařské praxe popsal chirurg Karel Bártik.

Pane Bártiku, vy patříte k vyhledávaným cévním chirurgům, lékařům, kteří léčí nejen tělo, ale i duši. Tato kombinace je dnes už vzácná. Dříve se jako první doktor zeptal pacienta např. na to, co ho trápí, takže se začínalo psychikou. Proč tento způsob léčby mizí?

Je to obvykle v případě, že je lékěř pod časovým tlakem. Většina ordinací je přetížená. Praktičtí lékaři stejně jako ambulantní specialisté. Málo lékařů a mnoho pacientů. Pokud budou dodržovat plánovaný čas podle Sazebníku, pak se neúnosně protáhne objednací doba. Uspěchaná doba se promítá i do zdravotnictví. Hodinová mzda v soukromém i státním ambulantním sektoru nikoho nemotivuje. Dokud je nemocný “husička, která lékaři přináší malé zlaté vajíčko” je to  motivace. Čím více husiček, tím více vajíček. Snaha o úspěšné léčení a získání důvěry pacienta samozřejmě ovlivňuje i přístup ke zdravotnímu problému nemocnému.

Pacienti si často stěžují na dlouhé termíny k vyšetření…

Pokud mne něco bolí a dostanu termín k vyšetření za 6 týdnů (ale i za 3 měsíce a déle), postrádá pak pro mne význam. Chronická bolest se pak promění v trvalý stres a fixovanou bolest, která se obtížně tlumí i po odstranění příčiny bolesti.

V těchto dnech se rozhořel spor ohledně výroků Jaroslava Duška ohledně rakoviny, a to, že si za ni můžou pacienti sami. Jak tento psychosomatický problém, výrok vnímáte vy?

Pana Jaroslava Duška osobně neznám, ale pravděpodobně došlo k nepochopení nebo špatnému výkladu jeho výroků. Když jsem byl začínající lékař na chirurgickém oddělení, občas primář při velké vizitě po vyšetření operovaného pacienta venku před pokojem řekl: “Ten pán darebně stůně”.

Vůle pacienta v době jeho hojení hraje velmi významnou úlohu. Úspěch silné vůle překonat obtíže je známý i v jiných oborech a medicína není výjimkou. Jsou odborníci, kteří uznávají stres jako možnou příčinu vniku zhoubného bujení. Říkají, že sklon ke vniku nádoru vlivem dědičnosti je způsoben i dědičností psychických vlastností: “Ty jsi stený jako Tvůj táta!” míněna povaha. Závislost výskytu rakoviny prsu na dlouhodobém stresu u mladých pacientek je častá a onkologům známá. Mimo statistiky ale tuto souvislost prakticky nelze dokázat.

 

A pokud bychom se bavili o jiných diagnózách a vlivu psychiky na ně?

Mám přítele, který v pokročilém věku náhle ochrnul. Kvadruplegie, t.j. ochrnutí horních i dolních končetin, kdy je člověk plně odkázán na cizí osobu (příjem potravy, osobní hygiena, běžný kontakt s okolím) je ve většině případů  označován jako kvalita života nula a nemocní žádají o možnost eutanazie.

Můj přítel, kterého proto bezmezně obdivuji, tento stav překonal. A přestože pro infekční komplikace málem zemřel, stálou a usilovnou snahou o rehabilitaci dokázal tento  handicap zlomit. Pomocí techniky a přátel komunikuje s vnějším světem velice aktivně. Nadneseně řečeno dokladuje vítězství ducha nad hmotou.