Indie na Měsíci? Intuice mě nezklama, ale některé představy o této zemi mě štvou, říká spisovatelka Alka Hájková

Jan Čížek

Nádvoří Amber Fort | Foto: z knihy Praha-Dillí, život mezi dvěma světy
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Celý život žije v Česku přesto, že se narodila v Indii. Odtud si Alku adoptovali čeští diplomaté. Po mnoha letech se do Indie vrací již se svým synem. Tato země ji natolik okouzlila, že o ní jí Alka Hájková napsala knihu PRAHA-DILLÍ, život mezi dvěma světy.

Dům splněných přání v Jaipuru | Foto: z knihy Praha-Dillí, život mezi dvěma světy

Vy jste letos navštívila svoji rodnou zemi. Jak na vás zapůsobila?

Odjížděla jsem s rozpaky, ale už na letišti na mě padla příjemná, klidná atmosféra, vstřícnost i úsměv lidí, které jsou pro vystresované Evropany balzám na duši.

Co vás na této zemi zaujalo?

Toho bylo opravdu hodně. Bylo zajímavé poznat různé kasty, každý v té své věděl, kam patří, co má dělat a říkat, jak se chovat. My jsme přiletěli do Indie na pozvání našich přátel, královské rodiny, princezny paní Jeet z Nabhy. Ona se svým manželem právě stála u zrodu mé adopce, protože se přátelila s mými českými rodiči.

S princeznou Jeet Nabha Khemka | Foto: z knihy Praha-Dillí život mezi dvěma světy

Cestovali jste po vaší zemi?

Ano, navštívili jsme Zlatý trojúhelník, tedy Taj Mahal, Palác větrů, ale také v Delhi velmi zajímavé historické památky. Samozřejmě jsme nevynechali ani máš bývalý domov na Golf links area. Byl to silný zážitek.

Jaké zážitky, zkušenosti, ale i pocity jste si odtud odvezla?

Krásné. Většina z nich je nepřenosná. Nakonec byly tak úžasné, že jsem o nich napsala knihu. Musím říct, že jsem na svoji zemi pyšná. Indové samotní jsou velmi hrdý národ i přes útlaky, které se jim historicky dějí. Trochu mě uráží, že Evropané mají tuto zemi spojenou se špínou atd. Neustále dostávám otázky jen na toto téma. Přitom je to rozmanitá, mystická i historicky zajímavá země. Řekla bych, že je to už naopak. Tolik agresivity, nespokojenosti, co je tady, jsem v Indii nezažila.

Kniha Praha – Dillí, život mezi dvěma světy | Foto: Barbara Ondřichová

Indie má za sebou velký úspěch. Na Měsíci přistál modul sondy Čandrájan-3.

To je opravdu velký úspěch nejen pro tuto zemi, ale celé lidstvo. V Indii jsem viděla, jak moc jde technologicky, ekonomicky dopředu. Nakonec i Škodovka zahajuje spolupráci s indickou firmou TATA. V průběhu let se do této země chystám se s svými dětmi. Vidím tady velkou budoucnost. Jsem ráda, že už při mé návštěvě mě intuice nezradila. Velká gratulace Indii!