A jak to tak dobře víte? Některé rady vás můžou dorazit

Jana Černá

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Každý z nás se potřebuje občas někomu svěřit, povyprávět si svých starostech. Někdo v dialogu hledá řešení, jiný se potřebuje jen vypovídat. Přitom bychom měli pečlivě zvážit, komu co ve slabé chvilce říkáme. V emočně vypjatých chvílích nečekáme rady, kázání, ale porozumění. Nejhorší jsou ti, co nám bez obalu řeknou ve chvíli, kdy potřebujeme povzbudit tu jejich jedinou pravdu. Jak to tak dobře ví?

Přinášíme vám jeden z mnoha životních příběhů paní Hany:

„Volala jsem kamarádce, abych se jí svěřila se svými pocity. Mám kamaráda, milence, se kterým si léta rozumím, ale není to úplně jednoduchý vztah. Přesto vydržel víc jak dvacet let. Proč? Něco mezi nebem a zemí nás k sobě přitahuje. Ani já si to nedovedu vysvětlit přesně. Za ta léta jsme oba prošli různými soukromými i pracovními problémy. Jednou jsme potřebovala pomoc já, jiny on. Dnes je nám oběma kolem padesáti let. V současné době se Petrovi nedaří, což se podepisuje nejen na jeho psychice, ale i našem vztahu.

 

 

Krátce jsme to Janě popsala, porotože už z předchozích rozhovorů věděla, o co jde. V posledních hovorech mě ale překvapila svým postojem i tónem v hlase. Přesně mi za Petra řekla, co on prožívá, kde já dělám chyby. Že už o náš vztah nestojí a já tomu věnuju víc času než je potřeba atd. Říkala jsem si, jak to všechno tak dobře ví? Nespletla jsem si ji „kartářkou“? Vím, že sama neměla moc hezké manželství, ze kterého si její děti nevzaly nejlepší příklad, přesto jsme se jí snažila povzbudit, nehledat na ní chyby. Jejich vztah jsem znala jen z vyprávění, takže jsem se k němu nechtěla vyjadřovat… Už jen, abych ji nezranila. Emoce jsou citlivé místo.

Na slovech mé kamarádky mě překvapila suverenita, věcnost, s jakou vše věděla nejlépe. Z rozhovoru jsem nakonec měla dojem, že jsem se neměla svěřovat. Čekala jsem pochopení, povzbuzení, ale ve svých „úsudcích“ nezaváhala ani vteřinu. Pochopila jsem, že to byla moje chyba se jí svěřovat. Lidi, kteří sami nepoznali emoce, lásku vás nemůžou pochopit. A někdy ani nechtějí…

Vaše Hana

0