Proč zůstal František Němec v utajené roli intrikána v zaprášeném archívu?

Alka Hájková

Jiřina Bohdalová a František Němec | Foto: se souhlasem Zdeňka Zelenky
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Oblíbený herec František Němec slaví 80. narozeniny. Neodmyslitelně patří k profesionálům, za kterého mluví především práce. Není tajemstvím, že místo rozdávání autogramů svým fanouškům skromně říká: „Hrál jsem pro vás celý večer.“ Oslavenec je žádaným hercem nejen na divadle, ale také v České televizi. Scenárista a režisér Zdeněk Zelenka spolupracuje s tímto hereckým bardem více než čtvrt století. Který film by rád viděl v televizi?

Režisér Zdeněk Zelenka | Foto: Jakub Ludvík

Pane režisére, Vy jste s Františkem Němcem pracoval na mnoha dnes již legendárních dílech, jakými jsou například Bankrotáři, Návštěva staré dámy, Brouk v hlavě, Generálka Jeho Veličenstva, Falešné obvinění, ale také třeba muzikálový hit Rebelové. Vzpomenete si ještě na Vaši první spolupráci?

Aby ne! To bylo drama až Shakespearovského rozměru podle divadelní hry slavného Jeana Cocteaua, psal se rok 1999 a my celý ten film, který jsem nazval Azrael, anděl smrti, jsme natočili na hradě Bouzov. Byl pouze pro tři herce a spolu s Františkem Němcem v něm podávala fenomenální výkon Zlata Adamovská a tehdejší můj objev z filmu Nesmrtelná teta, čerstvý absolvent herecké školy Filip Blažek… Už při psaní scénáře jsem věděl, že roli všehoschopného, inteligentního intrikána, který se najde v každé vládě, může hrát pouze František Němec. Psal jsem tu roli přímo pro něho. A už při natáčení jsem byl fascinován, s jakým cynickým klidem a tkzv. bez hnutí brvy je František schopen odehrát cynika, který posílá na jistou smrt mladého rebela…

František Němec ve filmu Návštěva staré dámy | Foto: se souhlasem Zdeňka Zelenky

 

Film není příliš známý, bylo by ho možné někde vidět?

Koncem 90.let existovala v České televizi báječná možnost zpracovávat i romány či divadelní hry zahraničních autorů. V případě Azraela, anděla smrti se podařilo vyjednat možnost natočení francouzské divadelní hry Dvojhlavý orel jako televizní film pro Českou televizi. Bohužel se vyjednala práva pouze pro 3 vysílání, takže na film se dnes práší v televizním archívu, k dalšímu promítání by se totiž musela znovu vyjednat práva. Škoda, že se tak nestalo k 80.narozeninám hereckého barda Františka Němce, jeho výkon v této roli je fenomenální.

Které z dalších rolí jste psal panu Františku Němcovi na tělo?

Ono jich bylo několik, ale za jednu z nejvýraznějších považuji roli policejního rady v mé sedmidílné sérii celovečerních kriminálek Ach, ty vraždy!. Na scény, které měl společně s Jiřinou Bohdalovou, jsem se při natáčení vysloveně těšil. Vždycky to ovšem předpokládalo jediné – mít absolutně přesně napsaný text, František totiž nesnáší textové změny. Přijde na natáčení vzorně naučen a běda, chce-li režisér či herecký kolega něco změnit! To jsem si vždycky ráno před odchodem na natáčení říkal – počkat, dneska hraje Franta, zkontroluj si text, dneska žádné změny dialogů!

František Němec ve filmu Rebelové | Foto: se souhlasem Zdeňka Zelenky

A kdybyste měl charakterizovat práci s Františkem Němcem?

Vždy má velká radost. Herecký bard, pro mě nezapomenutelný Hamlet, herec, kterému jsem nikdy nemusel vytknout špatnou artikulaci, herec, který dokonale ovládá jevištní řeč a sugestivně si dovede poradit s nejrůznějšími typy rolí – od tragických, přes komediální až po zcela civilní.

Pane Zelenko, co byste dnešnímu oslavenci popřál k výročí?

Zdraví, samozřejmě. A kromě přání i poděkování za čtvrt století příjemné spolupráce. Víte, setkáte-li se s hereckým bardem a navíc s báječným člověkem, je to zážitek na celý život. A pro mě je to opravdové štěstí, že jsem mohl s takovýmto Mistrem tak často pracovat. Takže Františku – na zdraví!