Během plavby Čertovkou nezapomínáme ani na Chobotničky, říká převozník Zdeněk Bergman

Zdeněk Bergman exkluzivně pro VIPosobnosti.cz

Plavba Čertovkou | Foto: Pražské Benátky
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Romantická projížďka malebným zákoutím Prahy láká nejen turisty, ale i zamilované páry. Výjimečnost a atraktivitu jim dodávají historické plavby, autentické interiéry a exteriéry. Nejen Karlův most má své genius loci, říká převozník Zdeněk Bergman.

Pane Bergmane, sedíme u Karlova mostu, odkud právě vyplouvá jedna z vašich lodí na Vltavu. Jak je to s lodním ruchem v tomto čase?

Turistický ruch, ze kterého jsme měli hlavní příjmy, kvůli coronaviru na čas utichl. Naprosto tak změnil naší situaci a tím i skladbu naší nabídky. Ale naštěstí si nás objednávají na plavbu pro privátní akce, takže se tím částečně nahradil úbytek ze zahraničního ruchu.

Muzeum Karlova mostu | Foto: Pražské Benátky

Čím jste výjimeční nejen pro zahraniční turisty?

Co je u nás výjimečné a pořád atraktivní, jsou historické plavby, autentické interiéry a exteriéry. Při plavbě Vodouchem do Čertovky se vám otevře historický vjem spojený s úžasným zážitkem. Vlastníme nejstarší loď v Praze, Nepomuk, která byla postavena v roce 1933. Také na ní pořádáme společenské večery, svatby a jiné akce. U paty Karlova mostu máme přístaviště Judita, kde právě tyto akce pořádáme. Od Muzea u Karlova mostu na Křížovnickém náměstí plujete vodním podzemím Starého města. Tady vodním tunelem proplujete oblouk kláštera Křížovníků s červenou hvězdou z roku 1252, oblouk Juditina mostu z roku 1169, oblouk u Karlova mostu z roku 1357 a oblouk Křížovnického náměstí z roku 1848. Právě toto propojení vytváří z výletu opravdový unikát.

Kolik lidí pojme tato historická loď Nepomuk?

Do lodě se vejde asi 112 lidí, na ponton 500. Ale máme jich několik, takže je můžeme podle potřeby zvětšit. Když pořádáme Navalis, je tady kolem 2000 lidí.

Přístaviště Judita | Foto: Pražské Benátky

Jakými zákoutími a jedinečnými místy vede trasa lodí?

Kolem Karlova mostu, přes Čertovku. Na lodích nabízíme výklad v českém nebo anglickém jazyce. Pro cizince máme připravená i jednorázová sluchátka. Turisté si můžou vybrat výklad asi z 22 jazyků. Nástupní místo je u Muzea Karlova mostu. Založili jsme ho v roce 2007, abychom mohli zájemcům vysvětlit stavebně historický výzkum a vývoj nejen Kalova mostu, ale i mostu, který ho předcházel. To byl Juditin a před ním ještě most dřevěný.

Toto muzeum sídlí v části Křížovnického kláštera, ve kterých jsou k vidění velmi zajímavé a významné exponáty. Přesto, že někteří lidé žijí v Praze celý život, o tomto unikátním místě neví. Na našich projížďkách jsou překvapeni, jaká tajemství toto město ukrývá.

Říkáte, že Praha má u Karlova mostu unikátní místa. Co je pro vaše klienty největším zážitkem?

Plavba, kterou nabízíme je jen prostředníkem proto, abychom našim klientům přiblížili genius loci staré Prahy. V ceně vstupenky je i vstup do muzea, ve kterém vidí a v souvislostech pochopí unikátnost celého tohoto prostoru. Poté sestoupí do lodí, ve kterých na ně čeká občerstvení a během plavby poslouchají výklad. Důležité je, že jim jejich zážitek nic neruší. Zajímavostí také je, že jsme jediným přístavištěm na Královské cestě. Náš přístav Judita se nachází pod klenutím posledního dochovaného oblouku Juditina mostu a nultým obloukem mostu Karlova. Turista tak na nejkrásnějším místě města nastoupí loď a proplová těmi nejkrásnějšími panoramaty.

Čerti na Čertovce| Foto: Pražské Benátky

Co vše během plavby turisté vidí?

Během 40 minuté plavby lidé vidí Karlův most a tím, že máme i malé lodě i kamenické značky. Na Čertovce ukazujeme obydlí, dům U železné lávky, Strakovu akademii atd. Je to obdobný okruh jako pro privátní klientelu.

Klienti, turisté dostanou před nástupem na loď na nekrásnějším místě na celém světě welcome drink a dál si můžou užívat nerušeně plavby a výhledu na historická místa.

Vzpomenou si děti při plavbě Čertovkou na seriál Chobotničky?

Ano, to jim vždy říkáme. Dnes ale tato místa obydlela spíše nutrie. Nás výklad pro děti je součástí osnov školství. Nejen v tomto čase máme hodně školních výprav.

Co připravujete pro české turisty pro nadcházející letní sezónu?

Chystáme spoustu plaveb Čertovkou. Rádi přivítáme rodiny a malé skupiny, které u nás je můžou využít celou loď typu Vodouch jenom pro sebe.

Jaké zajímavé osobnosti jste přivítal lodi?

Nedávno si u nás pronajal loď prezident Václav Klaus, a to při příležitosti jeho 80. narozenin. Mnohokrát tu byla na projížďce paní Livie v doprovodu dam. Dále Orlando Bloom, Katy Perry. Mezi naše významné hosty patřil také Karel Gott.

Zdeněk Bergman | Foto: Pražské Benátky

Vy jste převozníkem pražským. Kdy jste začal provozovat vaši společnost?

V roce 1993. Od malička miluju krásné lodě. Vyrůstal jsme v dobré rodině. Můj děda byl učitelem dějepisu a češtiny. Druhý děda byl architekt a táta strojař. Takže historie a predikce mě provázely od dětství. My tady nevozíme jen lidi po řece, ale opravujeme motory a samozřejmě se zajímáme o historii Karlova mostu.

Autor: Alena Hájková