Vyjadřování našich emocí je důležité. Jak s nimi pracují osobnosti?

Jana Černá

Foto: se souhlasem Prima Zoom
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Emoce jsou důležitou součástí našeho života. Provází nás na každém kroku. Každý s nimi pracuje podle svého naturelu. Kdy je potřeba je usměrnit, jak s nimi pracují například osobnosti, pro které jsou součástí jejich profese?

Ne každému jsou emoce příjemné. A to jak vlastní, tak cizí. „Naprosto jsem se odemočnil,“ vypráví podnikatel Lukáš. „Důvod je jednoduchý. Podle mě do života a mé profese nepatří. Zatěžují mě a berou energii,“pro VIPosobnosti.cz, který přiznává, že ve svých necelých 40 letech žije sám a odpoledne už bývá unavený.

„Podle mě jsou důležitou součástí našeho života. S emocemi je ale potřeba umět zacházet,“ říká Alka Hájková, poradkyně pro osobní rozvoj. „Na nich jsou postavené vztahy, a to jak osobní, tak profesní. Reklamy, které nás nutí podvědomě koupit i to, co nepotřebujeme. Emoce jsou součástí i naší verbální a neverbální komunikace. Ne nadarmo se říká, že lidé více vnímají jak co říkáme než samotný obsah. Toto je dobře patrné například v televizi. Moderátoři s tímto umí velmi dobře pracovat. Emoce je potřeba usměrnit ale i v diplomacii, obchodním jednání. Jsou důležitou součástí úspěšné strategie.“

Designér Bořek Šípek | Foto: Alan Pajer

Naše nálada se projevuje i neverbálně. Někdo má přehnanou gestikulaci, jiný stojí jako solný sloup. Také mimika obličeje napoví, zda jsem plní emocí. Designér a výtvarník Bořek Šípek pracoval se sklem celý život. Vkládal do svého umu potřebné emoce, které pak sálaly z jeho děl. „Emoce se musí kontrolovat. Když se mi to nepovede, musím to dělat znova. Důležité je, aby to, co vytvářím, mělo určitou vnitřní linii. Když vyprávím pohádku, tak ta pohádka musí mít začátek, musí mít nějaký problém a nakonec nějaký happyend. Pak je to teprve pohádka. Ale kdybych například ráno vstal a bylo mi dobře, zato odpoledne mi bylo špatně a tyto emoce bych vložil do té jedné samé věci, pak je to znát a nemůže to dopadnout ve finále dobře. Proto je důležité umět kontrolovat své emoce, vyprávěl dnes již zesnulý umělec do knihy O umění vycházet s lidmi, jak to vidí slavní.

Předávání Zlatých slavíků za rok 1973 | Foto: z knihy Příběhy z Trezoru

Emocemi byl doslova nabytý zpěvák Karel Gott. Jeho pozitivní energie zaplnila i poslední kouty Lucerny, sportovních hal a dalších sálů, kde Mistr vystupoval.  Na druhou stranu v časech socialismu dobře věděl, kdy je potřeba mluvit nebo naopak mlčet. „Emoce umím dobře kontrolovat.Více než 50 let žiji dva životy. Neustále jsem ve střehu. Přecházel jsem z reálného socialismu do kapitalistického světa. To mě nutilo
dávat si pozor na to, co říkám tady a co ve světě,“ píše se v nové knize Příběhu z Trezoru zpěvák.

Vyjadřování našich emocí nemusí být druhým příjemné, stejně jako jejich naopak naprostá absence. Jak je používat je především otázkou socilání a emoční inteligence. Pokud jsme vnímavý, podle zpětné vazby druhých poznáme, zda jsme jednali správně. „Za to, že se nám to nepodařilo není potřeba se kárat. Je to zkušenost, kterou můžeme postupně napravovat…“dodává Hájková.

0