Umět odmítnout nás ochrání před manipulací

Jana Černá

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Přidat na Seznam.cz

Asertivní neznamená být drzí, ale ani arogantní. Je to dovednost, jak druhému oznámit náš postoj, názor, ale i odmítnutí, aniž bychom ho urazili. Podle psychiatra Jana Cimického nám pomáhá bránit se před manipulací i hádkou.

Jsou situace, které vyžadují odmítavý přístup. „Umění říci ne, je otázkou situace, citu, ale i správného odhadu, ale sebevědomí. Pro někoho je těžké najít odvahu odmítnout. Důležitá je sociální a emoční inteligence, která nám v potřebnou chvíli napoví. Pokud máme pocit, že jsme vtažení do dlouhého rozhovoru, který nám není příjemný, je zapotřebí zkrátit jej na minimum a mluvit v holých větách. Tam si dokážeme hlídat slova. Pozor na manipulátory, narcistní, egocentrické a autoritativní lidi, pro ně je to hra, která se pro nás může změnit v trauma,“ říká renomovaný psychiatr Jan Cimický.

Kdy je NE nevhodné

Pokud vedeme rozhovor, který kategorické odmítnutí nepotřebuje a není důležitý, pak je mu lépe se vyhnout. V případě, že nesouhlasíme s naším protějškem, dejme slovo doprostřed věty, nebo na její konec. Nezní tak odmítavě jako na začátku věty.

Slovo NE je zapotřebí použít důrazně a na začátku věty 

Hádky, neodbytnost druhé strany. Autoritativní lidi přesně znají stejně jako manipulátoři řeč těla, umí si hrát se slovíčky, jsou milí a přátelští. Velmi šikovně, nenápadně vedou rozhovor tak, abychom se stali jejich obětí. Velké umění je odmítnout protistranu například v komunikaci s telefonickými hovory, kdy neznámá firma nabízí „zaručeně“ levné a důležité produkty či služby. Odmítnout je také o znalosti naší vlastní hodnoty, abychom se nedostali do submisivní pozice.

Jak nahradit slovo NE

Pro ty z nás, kteří neradi říkají ne je možné použít jemnějšího výrazu, tedy například „asi ne“, „neřekl bych“. Někdy je ale zapotřebí být rázně asertivní, a tady se jasnému NE nevyhneme. Vždycky ale záleží na způsobu, tónu, jakým slovo NE řekneme. Důležitá je i neverbální komunikace, která tomuto slovu dodává na důrazu a významu. Nebojte se ho tedy použít, ale vyvarujme se možnému následnému konfliktu.

1