Sanitka. Na emocích jí dodaly výrazné postavy, říká Jiří Adamec

Alka Hájkolvá

režisér Jiří Adamec | Foto: František Jirásek
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Na obrazovce České televize se v neděli v podvečer opět objevil velmi úspěšný seriál Sanitka. Jeho děj se odehrává v pražské záchranné službě, a to od roku 1956. Režisérem této legendy byl Jiří Adamec, který se ujal televizního zvtárnění geniálního díla Jiřího Hubače. V hlavní roli se představil Jaromír Hanzlík, Josef Vinklář, Jiří Bartoška, Zlata Adamovská, ale například i Eva Hudečková. Jak dnes Jiří Adamec vzpomíná na silný příběh a herce?

Jiří Baroška | Foto: se souhlasem České televize

Pane režisére, kolik vám bylo let, když jste začal natáčet seriál Sanitka?

To mi bylo nějakých 33. Byl to čas, kdy se točilo úplně jinak než dnes. Osmdesát procent záběrů vznikalo v reálném prostředí, točili jsme klasickou filmovou technologií po dobu téměř tří let. Do seriálu jsem obsadil asi 250 postav. Na vše jsme měli velmi omezené finanční prostředky. Pro mě to bylo tehdy velmi úspěšné režisérské televizní dílo. Natočili jsme celkem 11 dílů, což byla na tu dobu netypická stopáž.

Letecké neštěstí i v seriálu Sanitka | Foto: se souhlasem České televize

Jak vzpomínáte na herce?

Hlavním protagonistou byl herec Jaromír Hanzlík, chirurg, který opustil práci na klinice a přešel na záchranku. Točili jsme v Thomayerově nemocnici. Například Zlata Adamovská byla tehdy naprosto neznámá. Seriál ji dostal do podvědomí diváků. Je skvělá herečka. Eva Hudečková se tehdy jmenovala Trejtnarová, a protože ztvárnila na tu dobu lékařku z vyšší sociální vrsty, potýkala se s nelibostí diváků. Naštěstí jen po dobu seriálu. Také s ní se pracovalo velmi dobře.

Jiří Bartoška, lékař, který miloval citáty se již v mladém věku ocitl na prahu smrti. Jeho skon patřil k nejemotivnějším momentům seriálu. Oplakávala ho nejedna divačka. V seriálu hráli další velmi výrazné osobnosti, skvělí herci, například Petr Kostka, Petr Nárožný, Ivana Andrlová, Tomáš Juřička atd. S mnoha z nich jsem předtím spolupracoval například na seriálu Zkoušky z dospělosti, později to byly Cesty domů nebo Pojišťovna štěstí.

Máte radost, že televize seriál opakuje?

Ano, mám. Je to již minimálně 10 repríza. Co víc si můžu přát?

3