Petr Kellner. Jak se změní ekonomika podle nejbližšího spolupracovníka Václava Klause?

Pro VIPosobnosti.cz exkluzivně Ladislav Jakl

Petr Kellner | Foto: archiv PPF
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Jméno miliardáře Petra Kellnera je po jeho smrti ve vrtulníku na Aljašce skloňováno po celém světě ve všech pádech. Velmi významnou stopu po sobě tento úspěšný muž zanechává v České republice. Podnikatel, který se podle slov Václava Klause stal symbolem úspěchu českého kapitalismu. Jak na tohoto mimořádného člověka vzpomíná blízký spolupracovník prezidenta, Ladislav Jakl?

Odešel Petr Kellner. Znali jste se osobně, resp. jak na vás působil jako člověk?

Neznali. Viděl jsem ho asi dvakrát v životě. Ale byl velmi pozorný, nepřehlíživý, zajímal se o lidi i o témata. A choval se normálně. Přijel sám autem, bez řidiče i ochrany, a taky tak odjel.

Ladislav Jakl | Foto: archiv Ladislav Jakl

Změní podle vás odchod Petra Kellnera českou politicko-ekonomickou scénu a jak?

Možná změní. On byl stabilizujícím faktorem ve světě soupeřících vlivů a tvrdých zájmů. Pokud po něm zůstane nyní vakuum, bude jeho zaplňování doprovázeno otřesy, chaosem, vyčerpávajícím bojem, který oslabí všechny. Budu ale doufat, že jeho skupina je postavena na pevných základech a žádné vakuum nepřipustí. I kvůli tomu, že silný prvek s domácími kořeny tu potřebujeme, jinak si naši zem postupně rozeberou na součástky cizí síly.

Když už zde mluvíme o ekonomice, pojďme k aktuálnímu tématu, a to dostavbě Dukovan. Dostavba jaderné elektrárny v Temelíně údajně zlomila v roce 2013 vaz tehdejšímu premiérovi Petru Nečasovi. Je možný podobný scénář?

To si nemyslím. Zatím se ještě nic nerozhoduje. Doufejme, že české orgány budou v této zásadní věci sledovat české zájmy, zájmy českého poplatníka a českého spotřebitele, ne pokyny mocných, kteří mají globální zájmy úplně odlišné.

Původně nemělo být Rusko dalším hráčem na trhu, nakonec se jím stalo. Je to od ministra Havlíčka správný krok?

Nevím o žádném „původně“. To bylo spíš přání některých politiků, kteří poslouchají někoho úplně jiného než své voliče. Nicméně v této fázi se Rusko reálným hráčem ještě zdaleka nestává. Ale to, že není apriorně vypuzeno už v bodě nula, může vést k tlaku na ostatní konkurenty, aby své nabídky co nejvíce vylepšovali. Pokud by měli pocit, že hlavní konkurent byl diskvalifikován ještě před zápasem, příliš by se s cenou ani kvalitou nenamáhali. Tato hra nám jen může prospět.

Začali jsme velmi smutnou zprávou, ale ani vám se, bohužel zdravotní potíže nevyhýbají. Co se vám přesně stalo?

Měl jsem tyto dny dnes asi docela populární zdravotní lapálii: ochrnula mi půlka obličeje. Ale už se to dává díky lékařům pomalu do pořádku. Jinak by hrozilo, že bych na prezidentských známkách nevypadal dost symetricky.

Autor: Alena Hájková