Nemůžete se domluvit? Zkuste přizvat mediátora

Autor: Jan Čížek

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Jsou situace, kdy se dvě strany mezi sebou nemůžou domluvit a najít potřebnou shodu. Proto někdy žádáme třetí stranu, aby se stala prostředníkem a pomohla nám najít kompromisní řešení. A to nejen v osobním životě, ale také na pracovišti a v obchodních vztazích.

Pokud potřebujeme, aby nám v řešení nestandardní situace někdo pomohl, rozhodně by to měl být člověk kterému důvěřujeme, který toho nezneužije, protože podstatou je získání potřebných a pravdivých informací. Ty jsou většinou velmi citlivé. V některých případech to může být kamarád, ve vážnějších případech se obracíme na mediátora. Měl by to být člověk, který se řešení konfliktů věnuje profesně, školený odborník na mezilidskou komunikaci, který dokáže bezproblémově vyjednávat. Během mediace zjišťuje potřeby a motivace.

Mediátor na základě získání informací, pochopení celkové situace a uzavření dohody o mlčenlivosti pak může vstoupit do sporu. Jeho úkolem není vyřešení problému, ale tlumení emocí na obou stranách, které brání pragmatickému řešení problému. Rozhodně musí zůstat nestranný, věcný, klidný a provést obě znesvářené strany problémem do zdárného konce. Spor musí umět řídit empaticky.

Mediátor nesmí řešit, hodnotit, ale ani rozhodovat za obě strany. Výhodu je, že náš spor neřeší nadřízený, právník, ale nestranný člověk, který nás nehodnotí, ani neřeší problémy z pozice moci pracovní a úřední. Pokud se rozhodnete pro mediátora, počítejte s tím, že si tuto službu budete muset zaplatit. A to podle toho, o jakou pomoc se přesně bude jednat.

0