Každému, kdo bude chtít napodobit Gotta, bude něco z Karla scházet, říká Bohuš Matuš

Alka Hájková

Bohuš Matuš | Foto: Renata Bušková
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Karel Gott by dnes oslavil 84. narozeniny. Bohužel nás před čtyřmi lety tento fenomén opustil. Přesto, že se někteří zpěváci snaží Gotta napodobit, chybí jim to, co měl Mistr navíc. Alespoň to tvrdí interpret Bohuš Matuš. Sám je skvělým zpěvákem, který dnes úspěšně plní sály. Karla Gotta obdivuje a respektuje. Má v sobě pokoru, která mu nedovoluje stát se dalším Gottem. „Už když zemřel Karel Svoboda, cítil jsem strašný úpadek energie tady té krásy,“ říká v rozhovoru pro VIPosobnosti.cz Bohuš Matuš, který oslaví za pár týdnů své životní jubileum.

Karel Gott| Foto: se souhlasem Česká televize

Bohouši, doba se  změnila. Co dnes tvé obecenstvo zajímá?

Protože většinou zpívám pro starší generaci, lidi přitahují písničky, které již dobře znají. Vkládám do svých vystoupení i jiné, novější, ale protože mě rádia moc nehrají, tak ty už posluchači neznají. Na koncertech začínám těmi muzikálovými. Například Čas růží je složený z písní Karla Gotta, Láska nebeská z písní Waldy. Je to vzájemně protkané a lidi je mají pořád rádi.

Ty ale nezpíváš jen na pódiích, ale také oslavách a křtech…

Ano. Zpívám třeba i na svatbách, na pohřbech zatím ne.

Bohuš Matuš s kolegou Františkem Čermákem na křtu knihy od Alky Hájkové  – PRAHA-DILLÍ

No vidíš a Karel Gott od mládí pohřby miloval…

Ano. Jednou ho chtěli v nějaké německé televizi v pořadu Verstehen Sie Spaß nachytat na toto téma. Myslím, že Karel o tom věděl, ale nechal je přitom, nechtěl to zkazit. U Karla se mně líbilo, že udržel  krásu  kantilény, která měla v Česku vždy obrovskou tradici. Stejně tak i  Vašek Neckář, Waldemar Matuška, Jirka Korn.

 

Ve své knize Tanec mezi mistry jsem na konci napsala, že s odchodem Karla Gotta končí jedna etapa hudebního světa…

Už když zemřel Karel Svoboda, cítil jsem strašný úpadek energie tady té krásy. S úmrtím Gotta tato éra skončila. Rádia tyto umělce moc nehrají, což mě na nich mrzí, protože jejich posluchačům to chybí. Myslím si, že ten level Gotta byl silný. Nebyl ani před a nebude ani po Karlovi. On byl takový talent, že i kdyby někdo zpíval jako on, bude mu scházet to obrovské charisma, ale i ten čas doby 60 let.

 

Například v roce 1965 kdy zpíval Elvis Presley vznikaly mikrofony. Před tím se zpívalo v kostelech, a to proto, aby se dosáhlo halu. Dnes je naopak vše zdigitalizováné, takže si každý může namixovat cokoliv. A ti mladí zpěváci už nejsou vedení k odbornosti, kantilénovému zpěvu ani profesionalitě.

Tebe čeká 17. srpna oslava životního jubilea.  Kde proběhne?

Koncert už je vyprodaný a proběhne na zámku Štěnovice. Samozřejmě, že už se na něj i na své publikum moc těším.