Jak popřát s úctou k Vánocům? Zapojte i fantazii

Autor: Jan Čížek

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Pokud se v přání k Vánocům chceme vyhnout běžným frázím, vsaďte na spontánnost. Přání nemusí být podle šablony, důležité je, aby bylo od srdce. Proč se vyhnout přeposílaní neosobních zpráv?

Ladovské pohledy dnes nahrazují sms zprávy, fotky na sociálních sítích. Jsou sice kreativní, ale držet v ruce pohled s vánoční atmosférou, rukou psaným přáním je nenahraditelný. Připomíná nám člověka, který si dal tu práci, koupil pohled, napsal text, nalepil známku a hodil ho do poštovní schránky.

Foto: Pixabay

„Stejně jako se mění způsob psaní korespondence, mění se i gramatika. A tak dnes slovo Vánoce píšeme s velkým písmenem. Nový rok, pokud přejeme celý, následující, píšeme s malým písmenem. Velké se vztahuje pouze k prvnímu lednu, tedy Novém roku. Ať píšete jakýkoliv text, je důležité, aby byl od srdce, běžné fráze, „Šťastné a veselé Vánoce a krásný nový rok“ jsou sice pozitovní, ale neosobní. Proto mějme na paměti oslovení, komu přejeme i třeba pár slov navíc, aby bylo poznat, že to přejem opravdu jedné osobě a ne všem najednou.  I na předtištěné přání, i ta firemní, se hodí rukou psané oslovení a samozřejmě podpis. “ říká poradkyně v oboru etikety, Alka Hájková.

Krásná jsou přání od dětí, které na něj namalují obrázek, nebo jakoukoliv „čmáranici“. Jsou spontánní, upřímná a psaná s láskou. Pokud zvolíte papírová přání, připište, namalujte k němu cokoliv, co vás napadane, pokud zvolíte správu přes mobil či e-mail, buďte osobní. Vyvarujte se přeposílaných zpráv s předepsaným textem. Vaše přání by mělo být radostné, stejně jako Vánoce, ale i uctivé na důkaz toho, že si svého adresáta opravdu vážíte.

0