Dress code se mění. Zapomeňte na kravatu, in jsou tepláky

Jana Černá

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Pamětníci určitě vzpomenou velký vzor, který v sobě nesl gentlemanství, noblesu i společenské vystupování. Ano, byl to herec Oldřich Nový. Dámy v jeho blízkosti omdlévaly blahem, jeho fluidum v nich zanechávalo smyslnou stopu. Inspirovat se tímto šarmantním mužem nechal i Karel Gott. Elegán, který měl pro výběr oblečení a jeho kvalitu velký cit.  Společenské vystupování je souborem, ke kterému neodmyslitelně patří obléká. Říká se nejen, že šaty dělají člověka, ale také to, že jak si vážím sebe, tak si vážím ostatních a podle toho se obléknu na návštěvu, jednání s druhými lidmi.

„Po dlouhá léta bylo faux-pas, když muž na sobě neměl při pracovním jednání oblek, kravatu, pečlivě vyleštěné boty a k nim ladící doplňky. To vše patřilo k jeho vizitce, která druhým napovídala o jeho váženosti. Patřilo to i k respektu a postavení,“ vysvětluje Alka Hájková, poradkyně pro profesní rozvoj. „Samozřejmě, že sako musí být při jednání zapnuté na jeden knoflíček. Rozepíná se až při sezení, pro jakési uvolnění. K botům neodmyslitelně musí ladit i ponožky, které by měly být tak vysoké, aby při sezení a tím vyhrnutí nohavice zakryly lýtko. Barvu košile stejně jako obleku volíme podle toho, zda jdeme na pracovní schůzku nebo do společnosti. Ani opasek nesmí být opomíjen, neboť je důležitým doplňkem celého outfitu,“ pokračuje Hájková.

Dnes jsou i ve velmi prrestižních firmách povoleny ležérnější outfity, které nám Oldrřicha Nového už nepřipomínají ani z dálky. Časy se mění a s nimi i móda. „U nás ve firmě nosí i nejvyšší manažeři luxusní tepláky, tenisky a k nim i ladící moderní účes. A to i na jednání s klienty,“ popisuje dnešní trendy finanční ředitelka jedné izraelské firmy.

Karel Gott | Foto z knihy O umění vycházet s lidmi: Alan Pajer

„Je to jednoduché. Když mě film nebo kniha zaujmou, pak se i já chci podobat hrdinovi, kterého obdivuji. Nechci chodit ošuntělý, chci vejít a udělat dojem. Chci mluvit tak zajímavě a hezky, aby mi lidé začali naslouchat. A když něco chci, tak si vždycky najdu cestu, jak toho dosáhnout.  Jako klukovi se mi líbil šarm Oldřicha Nového, okouzloval mě způsob, jakým oslovoval ženy, jak to s nimi uměl. Ale to není o umění jako takovém, to je o stylu, řekl v roce 52004 v rozhovoru v knize O umění vycházet s lidmi zpěvák, který sám toho byl příkladem, Karel Gott.

Jestli a jak dlouho se tyty moderní trendy udrží, nikdo neví. Faktem je, že ani nejluxusnější sportovní outfit nemůže nahradit dobře střižený, kvalitně ušitý a skvěle padnoucí oblek.

7