Český slavík v slzách nejen kvůli Haně Zagorové a Karlu Gottovi

Alka Hájková

Zlatý slavík Karel Gott | Foto: se souhlasem TV NOVA
Facebook
Twitter
WhatsApp
Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Již 60. ročník ankety Český slavík se divákům představil na televizi NOVA. Během večera nabídla průřez archviními záběry od jejich počátků. Samozřejmě nešlo opomenout, že byl právem spjat s naší největší hvězdou Karlem Gottem. A to nejen pro jeho pěvecký výkon. To, že zpěvák tu dnes již bohužel s námi není přineslo smutek, ale také zamyšlení nad tímto zábavným pořadem.

Některé osobnosti přišly do Karlínského divadla oblečeny velmi elegantně. O co více hezkého outfitu, o to méně kultivovaného vystupování. Ani drahé doplňky nedodaly večeru noblesu, eleganci i jakýsi vyšší rozměr, který slavíkům dával právě Karle Gott. „Gott plnil úlohu společenského totemu; někdo, koho respektuji všichni bez ohledu na dílčí rozdíly i animozity. Bude extremně obtížné najít někoho podobného, i když časem můze vzniknout sám,“ vysvětuje pan Bednář.

Nelze opomenout ani kultivovanost slova, kterou jí moderátoři dát nedokázali. Sokol s Hámou tam měli být od toho, aby nechali vyniknout osobnosti, ne sebe svojí užvaněností a dlouhými dialogy. Trapný rádoby proslov Lucie Bílé, kde parafrázovala slova Gotta: „To jsme nečekala,“ poukázal na to, jak originální zpěvák narozdíl od ostatních vystupujících byl. Právě originalita, umění vládnout slovem, humor, nadhled se nedá kopírovat a svědčí o jakési vlastní prázdnotě. „Šaškára parádní… Jsou velice vtipní, to jsme se nasmáli.. Ach bože. Tohle s předáváním nejprestižnějších CEN nemá nic společného. Kde jsou Ty ročníky, kdy to mělo nějaký šmrnc, šarm a noblesu. Výrok: TO JSEM NEČEKALA. My přišlo hodně scestné, nedůstojné, to hrobové ticho, nikdo se nezasmál,“ sdělil své pociti na facebooku jeden z televizních diváků. Také zbytečné rýpnutí Pergnerové do zápasníka Vémoly bylo v tomto pořadu nevkusné. Tento styl patří do úplně jiného pořadu, pokud vůbec.

Slzy Karla Vágnera |Foto: Alena Šulcová

 

Velmi dojemné, profesionální a emotivní hudební vystoupení Moniky Absolonové, která byla kamarádkou zesnulé Hanky Zagorové bylo jedním z mála důstojných okamžiků. Vehnalo slzy do očí nejen muzikantovi Karlu Vágnerovi, který s Hankou prožil téměř celý profesní život, ale také například herečce Táně Vilhelmové. Právě Hanka Zagorová patřila stejně jako Karel Gott k lidem, kteří zpívali s vnitřním přesvědčením, citem a rozdávali nefalšovanou radost.

Letošní jubilejní slavík se tak zřejmě úplně nepovedl. Ani nemohl, protože nám chybí kultivované osobnosti napříč profesemi. I legrace, zábava se dá dělat s grácií, nadhledem, tedy tak, aby člověk, když se ohlédne byl na svoji práci hrdý a mohl na ní stavět dál. Rozhodně se nejednalo o prestižní záležitost. Ta vypadá jinak. Právě tak, jak nám ji předvedl Karel Gott.

20