Stát se respektovanou i přirozenou osobností je nejen věcí citu

Autor: Jana Černá

Foto: Hana Lysáková
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Nikdo z nás nemá rád přetvářky. Působí na nás neupřímně i neosobně. Být osobností, která umí přirozeně vycházet s lidmi a přesto chce zůstat sama sebou má pár nepsaných pravidel. Která to jsou?

Chcete-li mít pověst profesionála, člověka, který umí jednat a vycházet s lidmi, být respektovanou a vyhledávanou osobou, je zapotřebí zapůsobit na lidi především svojí přirozeností. Vykalkulovanou diplomacii či pózu lidi na vás poznají a nemají pak k vám patřičnou důvěru ani úctu.

Podle čeho poznat jak a s kým jednat je věcí citu, ale i zkušeností. Na každého nemůžete jít se stejnou strategií. Důležité je odhadnou lidi předem. Nechte toho druhého promluvit a snažte se přeladit na jeho frekvenci, pochopit ho. Přitom samozřejmě dávejte najevo, že máte také svůj názor, a že s nepotřebujete ani nechci se svým protějškem vycházet za každou cenu. Tím získáte nejen na ceně, ale také respektu.

Ne vždy ale tato taktika, způsob jednání vychází. Jsou lidé, kteří vám hned dají najevo, že s vámi nechtějí pokračovat v hovoru. Neberte to v žádném případě jako nic negativního, není to důvod, proč byste se měli nad sebou zamýšlet. Oni sami neví, proč jim nejste sympatičtí. Lidé, kteří vyzařují silnou auru a mají osobnost, často vyvolávají u jedněch respekt a u druhých nenávist. To nemá nic společného se závistí. Oni jen cítí tu sílu a vadí jim jiná frekvence naladění. Nejhorší je stav, když je člověk všem lhostejný, když o vás druzí nepřemýšlí a říkají, že jim nevadíte. Tam není nic, žádná síla, o kterou se dá opřít. Ti, co něco dokázali, vždy se setkávali s rozporuplnými reakcemi, proto se nebojte být přirozenou osobností, která umí dát najevo svůj názor tak, aby nikoho neurazila a dokáže si jít za svými sny i cíli.

0