Slovo ‚musím‘ v nás vzbuzuje často odpor. Čím ho nahradit?

Foto: Alena Šulcová
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Některá slova v nás vyvolávají nepříjemné pocity. Zní příkazně, neodbytně i autoritativně a vyvolají spíš odpor. Proto je vhodnější zvolit pohodovou, příjemnou komunikaci. Právě ta je základem úspěchu i příznivého cíle.

Na toto slovo jsme alergičtí z dětství, kdy nám bylo vtloukáno do hlavy, že to prostě musíme udělat, jinak přijde zákaz, trest… A to jak doma, tak ve školce nebo ve škole. Později se s tímto příkazem setkáváme také v práci, kdy hoří termíny, běží čas, takže bez kompromisu musíme.

Tomu, že něco musíme se prostře nevyhneme. Zkusme ale toto slovo nahradit tak, aby neznělo autoritativně. „Na každého z nás platí něco jiného, většinou ale slyšíme na to, kde necítíme pod tlakem“, říká Alka Hájková, poradkyně v oblasti osobního rozvoje. „Zkuste to stihnout…, vyzkoušejte…, jak by to šlo takto…, možná by bylo fajn to předat, je potřeba to vše dodat…, stihnout…, máte možnost…?“

„Pro děti je nejlepší jít cestou motivace. Pokud se ti to podaří, stihnout, napsat, sníst, budeš král, nejlepší. Nejhorší, co se může stát je shazování. Z těchto dětí pak vyrůstají ne příliš sebevědomí jedinci, někteří z nich své cíle vzdají už na začátku, jiní se budou snažit urputně tlačit na výkon, jen aby si dokázali, že to zvládnou, protože přeci musí,“ dodává Hájková.

Laskavost a vstřícnost by měla být součástí naší komunikace s kýmkoliv A místo drilu, učení se zbytečností ve škole, ve školce, by měly tyto životní hodnoty být součástí vzdělávání. Slušnost, takt, empatie i diplomacie jsou důležitou součástí žití ve společnosti.

0