Karel Gott: Hledám si práci, aneb Příběhy z Trezoru

Autor: Jana Černá

Karel Gott/Foto: Michal Šebek
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Opět elegantně oblečený, tentokrát celý v bílém, se objevil Karel Gott v Plzni na firemní akci. Psal se rok 2011. Byl to čas, kdy Mistr nevěděl, kam dříve pracovně skočit. Odpoledne ve svém rodném městě sršel energií a dobrou náladou. Během zkoušky ale prohlašoval, že si hledá práci. Miloval humor, život, lidi a život si bez své profese nedokázal představit.

Nová kniha KAREL-příběhy z Trezoru | Foto: Jakub Ludvík

Na vysvětlenou tehdy Gott pro VIPosobnosti.cz řekl: “Díky moderním technologiím se hudební nosiče neprodávají jako dřív a celá branže je tak bohužel na ústupu. Takže si asi budu hledat novou práci,“ dodal s humorem sobě vlastním.

Tato slova potvrdil i jeho dlouholetý kamarád hudebník Karel Vágner, který celý tento večer spoluorganizoval. Akce měla také charitativní účel. Během večera byl předán šek pro Fond ohrožených dětí v hodnotě 150 000 korun. Také Zlatý slavík se rozhovořil o charitě: „Pomáhám rád všude, kde je to potřeba, ovšem jen když vím, že se pomoc dostane do správných rukou. Proto si pečlivě vybírám. Nejraději ale dětem.“

Mistr basů s Mistrem kantilén | Foto: kniha KAREL-Příběhy z Trezoru

Karel Gott se opět projevil jako profesionál. Do hotelu na zkoušku dorazil už odpoledne, a když se ujistil, že vše je v nejlepším pořádku, odskočil si na chvíli navštívit své známé. Celý večer odzpíval jako vždy živě. Mezi ním a publikem vzniklo jako vždy těsné pouto, a tak na konci svého vystoupení opět přidával nejen největší hit Karla Svobody Lady Karneval, ale také proslulou neapolskou píseň Funiculi, Funicula, kterou měli ve svém repertoáru i VIP osobnosti, světový tenoři, jako Mário Lanza či Luciano Pavarotti. Z plzeňského hotelu odcházel, až když rozdal svým fanouškům poslední podepsanou fotografii. Nakonec jako vždy.

Zpěvák je známý tím, že se nechlubí, kolik peněz  na dobročinné účely a lidem poskytl. Činí tak jen z radosti, a příjemného pocitu, že může pomoci zmírnit dopady těžkého osudu alespoň některých potřebných. O to hůř pak snáší, když se někdy později dozví, že peníze skončily v rukou podvodníků. Bohužel uběhly 4 roky a Karel Gott sám vážně onemocněl a 1. října 2019 nás opustil.

Producentka a spisovatelka Alka Hájková s Karlem Gottem v Plzni, rok 2011 | Foto: Michal Šebek

Naštěstí pro všechny, kteří zpěváka milovali si Karel Gott novou práci nakonec nenašel.  Kantilénový zpěvák propojil několik generací. Rozdával naději, radost, ale také přispíval lidem nemalými finančními částkami ke zlepšení jejich mnohdy nelehké životní situace. Bohužel také on především na sklonku svého života potřeboval oporu, pozitivní energii, ale i pocit, že tady nebyl zbytečně. V této nejsmutnější chvíli Karla jeho příznivci, fanoušci i kamarádi podrželi, vzdali hold. Kruh se uzavřel,“ píše Alka Hájková na konci knihy KAREL-Příběhy z Trezoru.

V knize na Mistra zavzpomínaly známé osobnosti. „Samozřejmě, že společným jmenovatelem všech příběhů je úcta, pokora k člověku, který nás obohatil nejen svým umem, profesionalitou, ale především lidskostí. Karel byl také vizionář, což potvrzují i jeho slova právě v této historce z roku 2011. Kniha přináší zajímavé příběhy, názory i vzpomínky, a to jak zpěvákovi, tak osobností. Některé z nich jsou velmi zábavné,“ říká autorka knihy. „Karel měl rád humor, lidi, život. Myslím si, že jinak by si to ani nepřál.“ Nová kniha je doplněna soukromým archivem osobností, které do ní přispěly. Na pultech obchodů se objeví začátkem listopadu.

0