Kniha Karel – Příběhy z Trezoru je pokřtěna. Žádná osobnost se ale neodvážila rozkrojit dort

Jana Černá

Křest knihy| Foto: František Jirásek
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

V pražském hotelu Le Palais byla pokřtěna kniha Karel – Příběhy z Trezoru. Je vzpomínkou na legendu, která zde zanechala významnou stopu. Nikdo z hostů se neodvážil knihu při křtu polít, ani rozkrojit dort jinak než na půl.

Kmotři knihy Karel – Příběhy z Trezoru

Do knihy přispělo bezmála osmnáct osobností. „Začala jsem ji postupně dávat dohromady již během covidu, ale byla vydána až letos. Symbolicky na svátek Karla,“ říká pro VIPosobnosti.cz autorka, Alka Hájková. „Byla jsem zvědavá, jak jednotliví aktéři budou na zpěváka vzpomínat. V čem se budou lišit a kde se naopak shodnou. Karlovi jsem to tak trochu dlužila, choval se ke mně vždy moc hezky, a to i v časech, které nebyly pro mě úplně příznivé.“ Nakonec vznikla kniha pohlazení, respektu, ale i humoru. Za autorkou byl vystaven obraz portrétisty Jadrana Šetlíka.

Jan Měšťák, Patrik Rokl, Karel Havlíček, Alka Hájková | Foto: Jaroslav Hauer

Na křest dorazil principál divadla Broadway Oldřich Lichtenberg, doc. Jan Měšťák, Zdeněk Barták, Kristián Kodet, Antonín Panenka, Zdeněk Mahdal a mnoho dalších osobností, které s Karlem Gottem spolupracovaly a během slavnostního večera krátce zavzpomínaly. Karel Vágner dokonce i zazpíval.

Unikátní dort | Foto: Jaroslav Hauer

Společenskou akcí provázel Patrik, syn dvorního pianisty Rudolfa Rokla. „Rudlu jsem vždycky obdivovala, s Karlem jsem je měla nejraději. Nikdy by mě nenapadlo, že po mnoha a mnoha letech bude křtít tuto knihu jeho syn Patrik. A to ještě v Karlově saku,“ řekla s humorem autorka. Samozřejmě, že na akci nechyběla ani manželka, Giovanna Roklová. „Těch vzpomínek na Karla a Rudlu je tolik, že bychom tady byli hodně dlouho,“ řekla pro VIPosobnosti.cz. „Knihu už mám téměř dočtenou, moc se mi líbí.“ Všichni obdivovali obálku knihy od předního fotografa Jakuba Ludvíka. Právě z těchto důvodů si všichni kmotři nad ní přiťukli moldavským vínem jen symbolicky.„Rozhodně ji nebudeme polévat,“ řekl s respektem nejen ke knize Oldřich Lichtenberg. Mezi kmotry nechyběl ani oblíbený politik Karel Havlíček, který je také velkým fandou muziky: „Mám rád především rock, ale Gotta jsem si vážil pro jeho profesionalitu a pracovitost.“

Jaroslav Sapík, Alka Hájková a Jadran Šetlík

Slavnostním zakončením večera byl dort s fotografií Karla Gotta. Nikdo si neodvážil ho rozkrojit. Nakonec se toho opatrně jen ve hřbetu ujala autorka Alka Hájková společně s dalšími osobnostmi. Fotografii na marcipánu si odnesl domů  fotograf Jakub Ludvík. „Byl to moc milý, příjemný a důstojný křest,“ pochvalovali si hosté vzpomínkový večer na Karla Gotta. „Sešli jsme se tady jako jedna velká rodina,“ dodal na konci večera dojatě Karel Vágner. „Už nás tu moc z té naší branže nezbylo.“

V knize Karel – Příběhy z Trezoru vzpomínají například: Jiří Adamec, Petr Vítek, Michal David, Ondřej Hejma, Ondřej Soukup a další. Kniha je již v prodeji. Karla Gotta máme spojeného právě s Vánoci.

 

2