Navštivte Lány, dýchne na vás advent i historie

Jana Černá

Zámek Lány | Foto: se souhlasem Česká televize
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Již 101 let se v tomto krásném prezidentském sídle odehrávají klíčová rozhodnutí, která ovlivňují chod československých a českých dějin. Přijďte se podívat na místa, která vás potěší v letošním předvánočním čase. Přístupné budou také Masarykova pracovna s vánoční výzdobou, Žlutý salon se štědrovečerní tabulí rodiny T. G. Masaryka, Modrá jídelna, Sloupová hala, Hudební salonek se svátečními tóny a další prostory zámku. Barokní zámek v obci Lány uprostřed křivoklátských lesů nedaleko Prahy je od roku 1921 oficiálním letním sídlem prezidentů České republiky, a proto je veřejnosti nepřístupný.

Je čas adventu, rozjímání, ale i zdobení. Dekoratéři a zahradníci Pražského hradu a zámku Lány vás zajisté překvapí vánoční výzdobou celého objektu. K duchovnímu zastavení vás zve také rokoková kaple Nejsvětějšího Jména Ježíš, která od roku 1850 slouží jako lánský farní kostel. V loňském roce byl kostel otevřen po rozsáhlé tříleté rekonstrukci a vy zde můžete obdivovat dřevěný betlém z doby kolem roku 1900 a mnohé další památky jako například sošku Pražského Jezulátka.

Zámek Lány | Foto: Lány

Nejstarší písemná zmínka o Lánech je z roku 1392. Už tehdy zde stávala dřevěná tvrz. Ke konci 16. století obec zakoupil Rudolf II. a na místě původní tvrze nechal postavit jednoduchý lovecký zámeček v renesančním slohu, který byl v průběhu 17. století zbarokizován.

Na konci 17. století koupili zámek Valdštejnové. Hrabě Jan Josef z Valdštejna nechal v r. 1730 zvýšit lánský zámeček o první patro. Od počátku 18. století byly Lány v držení Fürstenberků, a to až do roku 1921, kdy lánský zámek zakoupil československý stát pro reprezentační účely hlavy státu. Zámek byl mnohokrát přestavován a jeho dnešní podoba je výsledkem renovace z let 1902 – 1903.

Zámek Lány | Foto: Lány

 

Po dobu otevření zámku Lány je pro vás zajištěno také občerstvení. Lánské restaurace a cukrárna budou mít pro vás připraveny stánky s občerstvením v zámeckém parku v místech tzv. zámečku u východu z areálu. Návštevníkům je poskytnuto parkování zdrama satejně jako vstup do zámku. Otevírací doba bude v pátky od 12:00 do 16:00 hodin a v soboty a neděle od 10:00 do 16:00 hodin. Návštěvníci budou do zámeckého areálu vstupovat hlavní branou číslo jedna.  Do vyčerpání kapacity naproti zámku a v areálu Školního zemědělského podniku Lány.

Hrad

0