Zámek Lány si připravil pro návštěvníky v čase adventu zajímavá překvapení

Jana Černá

Žlutý salon | Foto: Alena Šulcová
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Zámek v Lánech se mimořádně otevřel o adventu veřejnosti. Nabízí prohlídku zámeckých prostor, ve kterých pobýval nejen T.G.Masaryk, ale i prezident Emil Hácha. Návštevnící se mohou během návštěvy dozvědět, jak se tento zámek od dob Rudolfa II. v průběhu času měnil, ale také si můžou pochutnat na vánočním cukroví. Prohlédnout si můžou nejen Žlutý salon, ale také Hudební salonek, Modrou jídelnu i Sloupovou halu, která mabízí nádherný výhled do zámecké zahrady. Pro nadšence, kteří přijdou jako první je nachystané překvapení.

Všechny prostory otevřené veřejnosti se nachází v prvním patře. Ve druhém pobývá prezident ve svém soukromém bytě, nad ním se nachází zázemí pro personál. Naposledy bylo možné interiér zámku navštívit v roce 2018, a to při příležitosti 100. republiky.

Společenské prostory | Foto: Alena Šulcová

Vánočně prostřený stůl připomíná časy, ve kterých zde na Štědrý večer trávil čas s rodinou prezident T. M. Masaryk. Jídelní servis, křišťálový lustr československé výroby, ale i menu dotváří tehdejší vánoční atmosféru. K večeři se servíroval silný vývar, třeboňský candát, který se zapíjel mělnickým vínem. Poté se podávala mocca káva a vánoční cukroví vyrobené na zámku. Tradice pečení cukroví se zde udržuje dodnes. Část zůstává v Lánech, další se odváží na Pražský hrad. Při svých návštěvách si na něm pochutnávají nejen prezident, ale také tuzemští a mezinárodní hosté.

Štědrovečení menu T. G. Masaryka | Foto: Alena Šulcová

Ke Štědrému dnu patří neodmyslitelně také vánoční koledy. Součástí společenské místnosti v Lánech je klavír, na který hrával sám Masaryk. Konaly se zde hudební představení, kterých se zúčasňoval i klavírista světového jména Rudolf Firkušný, který jako velký vlastenec ctil Masarykovy ideály 1. republiky. Nakonec v roce 1948 emigroval do USA. V roce 1990 po svém návratu se představil na festivalu Pražské jaro.

Klavír, na který hrával prezident Masaryk | Foto: Alena Šulcová

Prostory, které se otevřely podruhé za deset let za vlády Miloše Zemana nabízi nevšední zážitek. Vánoční výzdoba, historie i současnost zámku Lány přivítá veřejnost od 9. do 11. prosince a od 16. do 19. prosince. V pátky od 12. do 16. hodin, víkendy od 10. do 16. hodin. Vstup je zdarma. Parkovat je možné naproti zámku a v areálu Školního zemědělského podniku Lány.

0