Je důležité poděkovat za dárky a přání?

Autor: Jana Černá

Foto: Pixabay
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Narozeniny, svátky, výročí, ale i Vánoce. Dny, které mají pro někoho slavnostní ráz. Dostáváme nebo naopak věnujeme dárky, přijímáme gratulace. Poděkovat, ale i přijímat není vždy jednoduché. Proč někdy raději dáváme?

Někdo z nás má důležitá data zapsaná v kalendáři, někdo v hlavě. Sociální sítě mají jednu výhodu. Můžete na nich najít datum narození svých přátel a známých. Většinou se snažíme přes ně popřát, a to slovy nebo emo ikonami. „To, že si na nás někdo vzpomněl, udělal nám radost, našel si na nás čas je nejen v této uspěchané době hezké,“ říká Alka Hájková, poradkyně v oblasti společenského vystupování.“Podle mě bychom tedy měli odpovědět, ať už hromadně, nebo každému zvlášť. Vážit si toho, že nám přišlo přání je nejen o slušnosti, ale i určité pokoře. V důvernějších vztazích je vhodná osobní nebo telefonická gratulace. Ne každý si ale na oslavy, gratulace potrpí. Pokud to o dotyčném víme, taktně se přání zdržíme. Pokud se nám poděkování nedostane, nemusí to být z důvodu nezájmu o naší osobu, ale otázkou návyků, souboru znalostí společeného chování. Není potřeba si toto brát osobně.“

Foto: Alena Šulcová

Vůbec není podstatné, zda nám gratulace přijde přes SMS, sociální sítě, telefonicky, nebo osobně. Přijmout ji je někdy stejné umění jako přijmout dárky. „Mnozí raději dárečky dávají, než přijímají. U někoho je to otázkou stydlivosti, nejistoty jak reagovat, což ale vůbec nesouvisí s vnitřním pocitem radosti, který dotyčný může prožívat. Ne každý dokáže své pocity ventilovat s jásotem. To, že si na nás ale někdo vzpomněl není samozřejmostí,“ uzavírá Hájková.

Odpověď, ‚neměl jsem čas, přišlo jich tolik, že nestačím odpovídat‘ mezi nejvohodnější nepaří. I tady je důležitá rovnováha, aby jeden neměl pocit, že jen dává nebo bere. Spoustu věcí, přátelství, zdraví, úspěch bereme jako samozřejmost. Teprve, když o ně začneme přicházet, vidíme, jak moc nám chybí.

0