Česká filharmonie zakončí letošní sezonu koncertem na Hradčanském náměstí

redakce

Foto: Česká filharmonie
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Česká televize svým divákům zprostředkuje jedinečný zážitek z koncertu České filharmonie, která se pod širým nebem na Hradčanském náměstí rozloučí s letošní sezonou. Program sestavený v duchu Roku české hudby diriguje Petr Altrichter, hosty budou pěvkyně Kateřina Kněžíková a Arnheiður Eiríksdóttir, pěvec Jiří Brückler a violoncellista Vilém Vlček. Večerem diváky provede moderátor Marek Eben. Přímý přenos koncertu odvysílá ČT art 26. června od 20:15.

„Zakončení sezony našeho prvního orchestru koncertem na Hradčanském náměstí patří už k tradičním událostem v našem vysílání, a přesto je letošní přenos něčím výjimečný a nový,“ uvádí výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl a upřesňuje: „Poprvé se totiž podařilo dohodnout s Pražským hradem, aby jeviště nesměřovalo ven z náměstí, ale směrem k Matyášově bráně. Diváci u televizních obrazovek u nás, a díky koprodukci s ARTE i v zahraničí, tak budou kromě podmanivé české hudby moci obdivovat za zády orchestru i překrásné kulisy hradního areálu.“

„Česká filharmonie v srdci Prahy k Roku české hudby – to je velká slavnost! Krása, lyrika a hloubka, vznešenost i vtip naší hudby – kéž v nás z toho všeho něco zůstane,“ přeje si jeden z nejvýznačnějších českých dirigentů Petr Altrichter. Prostory Pražského hradu rozezní skladby Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany, Zdeňka Fibicha a Vítězslava Nováka.

Již tradiční součástí Česká filharmonie Open Air bude udělení Ceny Jiřího Bělohlávka. Během koncertu navíc mohou návštěvníci i televizní diváci přispět do veřejné sbírky SOS Ukrajina organizace Člověk v tísni. Darované prostředky budou použity na poskytnutí humanitární pomoci na celém území Ukrajiny, na podporu občanské společnosti, ale také na pomoc nejzranitelnějším válečným běžencům v Česku.

Živým vysíláním koncertu České filharmonie naváže ČT art na úspěšné přímé přenosy první poloviny roku, kdy divákům nabídla celkem osm významných událostí klasické hudby v čele s přenosy z mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro, slavnostního koncertu ke 20. výročí vstupu České republiky do Evropské unie nebo Novoročního koncertu České filharmonie.

„V následujících měsících Česká televize pro příznivce hudby připravila přímé přenosy z koncertu k 80. výročí likvidace rodinného tábora bloku BIIb v Auschwitz-Birkenau z Jízdárny Pražského hradu, živé vysílání koncertu pod Eiffelovou věží v den francouzského státního svátku nebo ze zahajovacího koncertu festivalu Dvořákova Praha,“ dodává Tomáš Motl.

Unikátní hudební událost čeká na diváky 11. září, kdy budou mít možnost poslechnout si rekonstrukci premiéry Symfonie č. 7 Gustava Mahlera z roku 1908, která poprvé zazněla na Jubilejní výstavě na pražském Výstavišti. Tehdy se spojily orchestry České filharmonie a někdejšího Nového německého divadla v Praze, jehož členové po poválečném odsunu z Československa položili v Bavorsku základy dnešních Bamberských symfoniků. V opětovném spojení s Českou filharmonií zahrají Mahlerovu symfonii pod vedením Jakuba Hrůši v areálu Křižíkovy fontány.

Česká televize

0